Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR BRANITELJA

'Vukovarcima nismo pomogli '91., sad ćemo ih obraniti od ćirilice'

BRANITELJI,JOSIP KLEMM (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/9
23.03.2013.
u 12:59

- Ovdje smo da pružimo potporu Stožeru koji je smogao hrabrosti da se zajedničkim stavom odupre ćirilici, rekao je Klemm.

- Ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da su se braniteljske udruge okupile na jednom mjestu u ovolikom broju. Na to nas je natjerala sila i zato Vukovar traži cijelu Hrvatsku za pomoć. Svi znamo što je došlo sa ćirilicom, a sada ispada da su Hrvati u Hrvatskoj najveća nacionalna manjina - kazao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za hrvatski Vukovar, na prvom sveopćem saboru hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga Republike Hrvatske, okupljenih s ciljem stvaranja platforme o budućem ujedinjenom djelovanju cjelokupne populacije. Pritom je pozdravio predstavnike više od 300 udruga, te goste među kojima su i Zvonimir Šeparović i Zvonko Bušić.

Skupu se obratio i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije.

Prvo ćirilica, a poslije što bude

- Ovdje smo da pružimo potporu Stožeru koji je smogao hrabrosti da se zajedničkim stavom odupre ćirilici. Devedesetih možda nismo imali volje i snage da pomognemo Vukovarcima, no nakon 20 godina moramo im pomoći i ne dopustiti da budu prepušteni sebi - rekao je Klemm.

- Posljednjih mjeseci, zalažući se za moratorij na ćirilicu, susreli smo se sa zahtjevom naših suboraca iz cijele Hrvatske za osnivanje jedinstvene braniteljske udruge na razini cijele države. Ta organizacija treba biti apolitična, treba biti snažan društveni čimbenik, korektiv vlastima na državnoj i lokalnoj razini - poručili su Vukovarci, dodajući kako će prva zajednička zadaća svih udruga biti spriječavanje uvođenja ćirilice a kasnije "što god bude nalagala situacija u društvu". Skupu se potom obratio Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora gardijskih brigada.

Naša je boja Hrvatska!

- Danas sam još sigurniji u ono što govorim posljednjih mjeseci: da griješe i varaju se oni koji tvrde da su hrvatski branitelji razjedinjeni. Ovaj skup ih demantira. A što se tice ćirilice, ne bojte se, u Vukovaru joj ne može biti mjesto i neće joj biti mjesto. Neka nitko u ovoj državi ne misli da nemamo hrabrosti i odlučnosti da to i provedemo. Politika ima pravo na pogrešku ali mi branitelji nemamo, u ime svih poginulih i nestalih suboraca - kaže Vučemilović.

- Ova vlast svjesna je naše snage, nisu samo tako stopirali odluku na dva mjeseca. Naše je jedinstvo pokazatelj da se zamisle što rade, mi smo spremni reagirati u roku od dva sata bilo gdje u Hrvatskoj - kazao je Vučemilović, dodajući da treba mijenjati praksu da političari ne znaju ni čije grobove obilaze u raznim prigodama.

- Neki su imali 24 godine kad je počeo Domovinski rat ali ih to ne opravdava, neka nauče, neka se informiraju za što smo se borili. Nisu ovo crnokošuljasi, naša je boja crvena, bijela i plava, naša je boja Hrvatska!

Na spomen crnokošuljaša, za riječ se javio bivši specijalac Zoran Maras iz Bjelovara.

- Ja sam crnokošuljaš. Nosim crninu za sve poginule i nestale branitelje, za 380 tisuća nezaposlenih - kazao je Maras, burno pozdravljen.

Branitelje je pozdravio i Zvonko Bušić. - U Hrvatskoj postoje dvije vrste etničkih skupina: onih koje vole Hrvatsku i onih koje joj žele prirediti pakao. Čuo sam da Hrvatska ima 1600 braniteljskih udruga. Nekad je postojala samo jedna udruga boraca, SUBNOR, a nje se i Tito bojao - kazao je Zvonko Bušić, podržavajući ideju o jednoj braniteljskoj udruzi.

Negodovanje u dijelu branitelja nastupilo je kad je za govornicu izišao predsjednik Hvidre, HDZ-ovac Josip Đakić. Njegov pokušaj da podrži rad Stožera izazvao je izlazak jednog branitelja koji je dobacio: "O čemu ti pričas, tvojih 10 HDZ-ovaca je diglo ruku za ćirilicu!" Na to je Đakić odgovorio: "I njih treba promijeniti ako ne valjaju", no dobio je mlaki pljesak.

Na kraju skupa najavljen je veliki zagrebački prosvjed 7. travnja koji će početi u 12 sati himnom, molitvom, pjesmama Thompsona i Miše Kovača, a priopćenje Stožera, kao jedini govornik, pročitat će umirovljeni časnik HV-a Ante Nadomir Tadić iz Knina.

Komentara 33

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:58 23.03.2013.

Pitam se sto bi bilo da ne dodje pemzija?

TM
tom milles
17:02 23.03.2013.

Branitelji ne samo što nisu razjedinjeni već jesu nevjerodostojni prvenstveno iz razloga što sami nisu očistili svoje redove od onih koji u tu populaciju ne pripadaju ama baš ni na koji način.

DU
DuplaKava
16:32 23.03.2013.

Prošlost ne treba zaboraviti-ali ne treba živjeti u prošlosti i za prošlost. Treba popravljati što je danas, paziti šta će biti sutra-da su to udruge radile, ne bi bili sada gdje jesmo: plaćaju se zasluge-a ne rad, propala smo država i našoj djeci nema života u toj državi. A ovi tepu li ga o ćirilici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije