Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordi

Vukovar na 28.000 stanovnika ima 28 udruga branitelja

Vukovar,udruge
Davor Javorović/Pixsell
12.02.2015.
u 17:00

'Neke udruge imaju samo dva člana, a branitelji nikad nisu bili podijeljeniji'

Uz epitet "grad heroja", koji Vukovar nosi još iz vremena Domovinskog rata i obrane grada, grad bi prema trenutačnom stanju stvari mogao ponijeti i naziv "grad udruga". Prema službenim podacima grada, u Vukovaru postoje 22 braniteljske ili stradalničke udruge od kojih je njih 21 ušla u sustav tekućeg financiranja za 2015. Za tu namjenu grad je u ovoj godini osigurao ukupno 355 tisuća kuna.

Okupljaju istu populaciju

Međutim, ni ta brojka nije konačna jer, prema nekim informacijama iz braniteljskih udruga, postoji popis s čak 28 braniteljskih ili stradalničkih udruga koje djeluju u Vukovaru. Problem broja udruga spomenut je i na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća kada je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao kako u gradu postoji inflacija braniteljskih udruga.

– Zakon je zakon i kao i kod ostalih, nekoliko osoba može osnovati udrugu. Toliko udruga nije dobro i ja bih bio najsretniji kada bi postojala samo jedna – rekao je Penava. I u samim braniteljskim udrugama svjesni su činjenice kako je njihov broj iz godine u godinu sve veći tako da ni ovih 28 vrlo vjerojatno nije konačan broj.

– Prije desetak godina postojalo je 14 braniteljskih i stradalničkih udruga. Sada ih je gotovo 30. Među njima ima i onih koje su osnovane prije desetak godina i postoje samo na papiru, ali nisu zakonski ugašene – kaže Ivan Kovačić, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata 1991.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara 2003. Zdravko Komšić kaže kako je to u isto vrijeme i strašno i žalosno, ali po zakonu.

Desetak relevantnih

– Razlog za ovoliko braniteljskih udruga leži i u nekim osobnim sukobima, ali i u politici jer su neke stranke potencirale osnivanje novih. Zbog svega toga neke udruge okupljaju i istu populaciju. Istodobno, kao i sam grad, branitelji nikad nisu bili podjeljeniji – kaže Komšić. Tvrdi kako u gradu zapravo postoji samo deset relevantnih braniteljskih i stradalničkih udruga, a da sve ostale broje po 2-3 člana, ne održavaju skupštine...

I Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, smatra da je na djelu inflacija braniteljskih udruga, ali i da je to zakonsko pravo ljudi da se udružuju.

– Isto se događa i kod civilnih udruga i sportskih klubova. S druge strane može se reći i da u odnosu na razaranja i žrtve koje je Vukovar podnio broj udruga i nije prevelik. Nijedna podjela nije dobra, a ona se događa. Također postoje zakonske odredbe koje propisuju obveze udruga i one koje ne rade po zakonu treba gasiti – rekao je Šoljić. Inače, u obrani Vukovara 1991. sudjelovala su 5593 branitelja, među kojima nisu svi iz Vukovara. Prema popisu stanovništva, Vukovar ima više od 28 tisuća stanovnika.

>>'Napad ministra Matića na Đuru Glogoškog je dno dna'

>>Koordinacija pozvala Josića da raspusti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Komentara 10

BA
bajo2
17:03 12.02.2015.

koliko je udruga kod nas,svaka da postavi jedan sator ,bili bi najveci kamp na svijetu!

MX
MXLCLGTG
17:03 12.02.2015.

Nista novo pa u Hr skoro svaki 7mi stanovnik ima udrugu kazu da nemogu vise izmisljati imena za udruge pa odlucili da osnuju udrugu protiv udruga.

Avatar wratnik
wratnik
17:24 12.02.2015.

Pa svako hoce biti u necemu rekorder.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije