Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovar i dalje bez Gradskog vijeća. Hoće li ponoviti izbore?

Prema zakonu preostalo je još u roku od mjesec dana da se održi i treći, posljednji, pokušaj prije raspisivanja izbora koji bi se onda održali krajem gove ili početkom iduće godine.
23. srpnja 2013. u 14:03 0 komentara 4 prikaza
željko sabo
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Niti drugi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Vukovara nije uspio tako da grad polako, ali sigurno, plovi prema izvanrednim izborima za Gradsko vijeće. I današnji pokušaj konstituiranja zapeo je već na samome početku s obzirom da nije usvojen prijedlog o imenovanju Mandatne komisije tako da je sjednica prekinuta. 

Prijedlog je podnio HDZ kojega je podržao HSPAS ali ne i SDP i SDSS. Samim tim prijedlog nije prošao. Prema zakonu preostalo je još u roku od mjesec dana da se održi i treći, posljednji, pokušaj prije raspisivanja izbora koji bi se onda održali krajem gove ili početkom iduće godine. 

– U ovom trenutko je tako kako jeste što ne znači da možda uskoro neće biti drugačije. Nije bitno samo konstituirati Gradsko vijeće nego i da ono radi u korist građana, a ne da bude usmjereno isključivo protiv gradonačelnika, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Predsjednik vukovarskog SDP-a Željko Pinjuh rekao je i da vjeruje kako će vijeće ipak biti konstituirano te da su u tom smjeru već vođeni određeni razgovori te da su ostali sporni samo neki detalji. Vijećnik HDZ-a Ivan Penava, koji je bio i kandidat za gradonačelnika na prošlim izborima, rekao je da očito nekome odgovara da se Gradsko vijeće ne konstituira i da se ide na izbore. Istakao je i da misli kako je Vukovarcima već dosta izbora i da grad nema pola milijuna kuna za njihovu organizaciju. Gradsko vijeće Vukovara ima 24 člana pri čemu SDP i HDZ imaju po devet vijećnika, a SDSS i HSP dr. Ante Starčević po tri vijećnika.

Međusobno se pdoržavaju HDZ i HSPAS te SDP i SDSS tako da bi kod svake osjetljivije točke vijeće bilo u blokadi. Izvanredni izbori u Vukovaru odgovaraju zapravo svim političkim opcijama. SDP i Željko Sabo nemaju što izgubiti jer bi ih novi izbori, ali ovaj put i za gradonačelnika, čekali već početkom iduće godine kada bi bio usvajan proračun. U isto vrijeme HDZ, HSPAS i SDSS očekuju veći broj glasova, a samim tim i vijećnika. Izborima se nadaju i druge političke opcije koje na prošlim izborima nisu prešle izborni prag nadajući se boljem uspjehu.

>>Stožer za obranu hrvatskog Vukovara daje podršku V. Bosanac

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.