Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paradoks

Vukovar: Broj birača veći je od broja stanovnika za 4929 osoba

vukovar
Marko Lukunić/Pixsell
26.02.2013.
u 16:15

Kandidat za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava zapitao se je li problem Vrgorca u tome što su s druge strane granice Hrvati, a problem Vukovara, u kojem se takve aktivnosti ne poduzimaju, što su s druge strane granice Srbi.

Vukovarski HDZ na današnjoj je tiskovnoj konferenciji govorio o popisu birača i popisu stanovništva u Vukovaru te o policijskoj akciji u Vrgorcu, gdje su policajci kontrolirali stanuju li prijavljeni građani na određenoj adresi. Zatražili su takvu kontrolu i u Vukovaru. Kandidat za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava zapitao se je li problem Vrgorca u tome što su s druge strane granice Hrvati, a problem Vukovara, u kojem se takve aktivnosti ne poduzimaju, što su s druge strane granice Srbi.

Naime, u Vrgorcu je veći broj birača nego stanovnika, a razlika je u tisuću osoba, dok je u Vukovaru riječ o deset puta većem broju, tvrdi Penava i dodaje kako su građani Vukovara svjedoci iznenađujuće tvrdog ustrajanja Vlade RH u provođenju Ustavnog zakona o manjinama i uvođenju dvojezičnosti, a istodobno se ne provodi svuda Zakon o prebivalištu, Zakon o boravištu i Zakon o popisu birača.

Zbog ovakvog stava i ponašanja Vlade RH prema građanima, ne možemo se oteti dojmu da netko namjerno stvara takvu situaciju u gradu Vukovaru, kaže kandidat za gradonačelnika. Vijećnik Pilip Karaula, koji se ovom problematikom bavi u Gradskom vijeću, istaknuo je kako se prema policijskoj evidenciji u gradu Vukovaru vodi 42.231 osoba s mjestom prebivališta, prema službenom popisu navedeno je 32.612 osoba s pravom glasa, a prema posljednjem popisu stanovništva grad Vukovar ima 27.683 stanovnika, iako su i u njemu posrednim načinom provođenja popisa upisivane osobe koje ne žive na području grada Vukovara i Republike Hrvatske.

– Ovim su apsolutno dokazane nelogičnosti između broja osoba s prebivalištem i broja stanovnika, gdje je razlika u 14.548 osoba, kao i između popisa birača i popisa stanovnika, prema kojima broj birača premašuje broj stanovnika za 4929 osoba. Stoga tražimo od Ministarstva unutarnjih poslova RH i svih nadležnih institucija da u najkraćem vremenu, a do održavanja predstojećih lokalnih izbora, provedu provjeru prebivališta i usklade popis birača s popisom stanovnika kako bi vratile mir na područje grada Vukovara – rekao je Pilip Karaula.

>>'Davno je to trebalo. Ovdje glasuju i mrtvi Hercegovci'

Ključne riječi

Komentara 120

IN
intellegens
17:51 26.02.2013.

Jedni koji u hrvatskoj zele uvesti red i to konacno nakon 20 godina a i zbog toga jer hrvatska za 4 mjeseca ulazi u EU i tamo su drugaciji zakoni postovanje ljudskih prava, .....a i zato jer vise nema je ova vlada. Ovo danas su jos uvjek rezultati 20 godina krive politike. Trebace nekoliko godina da se krene na bolje. Prije toga ce biti potrebni jos veci rezovi.

OB
-obrisani-
20:15 26.02.2013.

Slika koju su svi vidjeli,(nazalost najzadnji iz Hrvatske)clan Hrvatskog SDP u Beogradu se slika i velica tri prsta! Naravno to nisu zmijske glave. Zoran Milanovic,ide u BG nepozvan.Bez drzavnih obiljezja,bez poziva.Zasto?Tko je to platio?To on moze o svom trosku ici.Ako je to HR platila,tada Milanovica se mora zatvoriti za zloupotrebu drustvenih dobara i ovlasti u privatne svrhe.

GY
gyekenyes
17:56 26.02.2013.

samo je pitanje sati kad ce nove table sa cirilcom na ulazu u Vukovar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije