Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U boj, u boj

Vukelić bez dana u ratu 'dogurao' i do fotelje ministra obrane

borci
Kristina Štedul Fabac/PIxsell
04.01.2013.
u 13:49

Najviše ratnih dana skupio I. Margarin (HNS) 1884, kao i Ž. Mažuran (HDZ) 1828, slijede I. Jurčić (HDZ) 1744 i S. Tvrdinić (HSS) 1304

Vlast u karlovačkom gradskom vijeću predvođena HDZ-om, po nedavno objavljenom Registru hrvatskih branitelja u ratu je provela ukupno 7846 dana. S druge strane, oporbenjaci su braneći Hrvatsku utrošili ukupno 5527 dana.

Uvažavajući podatak kako je oporbenjaka manje, prosjek govori da su vladajući u ratu proveli prosječno dvadesetak dana više od oporbe.

Bez ratnog iskustva

Zanimljivo je da s višom funkcijom u vijeću dolazi i manji broj ratnih dana. Predsjednica i dvije dopredsjednice Nada Murganić, Marina Novaković i Snježana Britvec, uvažavajući podatak kako je riječ o ženama, nemaju evidentiran ratni staž.

Slično je i s većinom glasnijih vijećnika ili predsjednika važnijih odbora. Damir Mandić nema ratnog iskustva, Zoranu Sabljariću upisana su 34 dana, a Krunoslav Karin odradio ih je točno stotinu. Bez ratnog iskustva je i gradonačelnik Damir Jelić koji je 1991. imao 19, a "olujne" 1995. 23 godine. Zanimljivo je da se ni bivši karlovački gradonačelnici nisu isticali kao veliki ratnici, iako su bili na čelu grada na prvoj crti bojišnice.

Najviše je uspio sakupiti Vlado Jelkovac koji u registru ima upisan ukupno 161 dan, no od toga tek devet u borbenom sektoru. Osim Jelića, bez ratnog iskustva su i svi ostali karlovački gradonačelnici Božo Joha, Miro Škrgatić i Branko Vukelić. Vukelić je bez ratnog iskustva u svojoj karijeri uspio postati čak i ministar obrane.

Najveći ratnici

Među "pravim" ratnicima u karlovačkom gradskom vijeću izdvajaju se HDZ-ovi Željko Mažuran koji je skupio čak 1828 i Ivica Jurčić sa 1744 dana u postrojbama HV-a. Slijedi ih Vjekoslav Hlaj sa 1150 dana.

Tu je i HSS-ov Stjepan Tvrdinić koji je također skupio značajan "staž" na ratištu sa 1304 dana. Oporbene "ratnike" uvjerljivo predvodi umirovljeni policajac Ivica Margarin. On je uz 273 dana u neborbenom sektoru uspio skupiti čak 1884 dana ratovanja. Među ostalima tek je Miroslav Delić sa 1275 uspio prijeći brojku od tisuću evidentiranih dana ratovanja.

 Vođa oporbe i kandidat za gradonačelnika Karlovca Josip Benčić ima 271 dan ratovanja. Među značajnijim oporbenjacima više vremena provedenog u vojnim postrojbama imaju Vlado Benko 547, Mladen Rakočević 451 i Zlatko Grčić sa 331 danom.

Ključne riječi

Komentara 6

CV
crna vrana
14:46 04.01.2013.

Vukelić je bez ratnog iskustva u svojoj karijeri uspio postati čak i ministar obrane. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Ma bravo za ovako visokoobrazovanog novinara. Ministar obrane u demokratskim zemljama je po defaultu civil , a ne vojnik. Vi živite još u onom totalitarnomm vremenu kas je savezni sekretar (ministar) za obranu bio general. Veću stupidnost nisam odavno pročitao u VL-u.

SU
sun
19:29 04.01.2013.

Mozda Vukelic ima neke druge kvalifikacije, politicke nauke, pravo, joj...nema ni to.

RO
robik
23:00 05.01.2013.

Ma lako za dane u ratu... A jeste li znali da je ministar Vukelić ubio dijete autom za vrijeme svog mandata i da su to uspješno zataškali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije