Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP U FRANKFURTU

Vujčić: Ulaskom u eurozonu Hrvatska će postati interesantnija stranim investitorima

Foto: Stipe Puđa
1/3
11.02.2022.
u 21:48

Sa svima s kojima sam danas razgovarao u Frankfurtu pozdravljaju ulazak Hrvatske u eurozonu. Svi se slažu kako će uvođenje eura doprinijeti hrvatskoj ekonomiji, kazao je

Guverner Hrvatske narodne banke dr. Boris Vujčić bio je u petak uvečer glavni gost i predavač na gospodarskom skupa u prostorima Industrijske i gospodarske komore Hessen (IHK) u Frankfurtu na Majni na temu „Ulazak Hrvatske u eurozonu i aktualni izazovi monetarne politike“

U ime organizatora iz Europa Union Frankfurt, Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke i Hrvatskog gospodarskog saveza iz Frankfurta guvernera Vujčića i 50-tak uglednika iz gospodarskog života Frankfurta i Hessena pozdravili su predsjednik EUF Klaus Klipp te državni tajnik Hessena za europske poslove Uwe Becker, koji je nazočnima prenio pozdrave premijera Hessena Volkera Bouffiera.  

U svom govoru guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je kako će ulaskom u eurozonu Hrvatska postati  bolje i interesantnije odredište za strane investicije. Isto tako, rekao je, ulaskom u Schengen Hrvatska će postati još atraktivnija turistička destinacija za turiste iz Njemačke, zemlje koja je glavno hrvatsko emitivno turističko tržište. 

U raspravi koja je nakon predavanja trajala više od pola sata, guverner Vujčić je odgovarao na pitanja njemačkih gostiju, ali i Hrvata iz Njemačke o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj te ciljevima kojima stremi hrvatsko gospodarstvo.  

- Sa svima s kojima sam danas razgovarao u Frankfurtu pozdravljaju ulazak Hrvatske u eurozonu. Svi se slažu kako će uvođenje eura doprinijeti hrvatskoj ekonomiji te da će, što i mi očekujemo, Hrvatska biti bolje zaštićena u situacijama krize, kazao je guverner Vujčić u izjavi za Večernji list. 

Što se tiče turizma, guverner HNB-a je kazao kako se svi slažu da će ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen pomoći da Hrvatska u idućim godinama poveća broj dolazaka njemačkih, ali i ostalih stranih gostiju te da će tako postići višu stopu gospodarskog rasta. 

Vujčić je iznimno značajnim ocijenio dosadašnjem iskustvu Hrvatske u zajedničkom nacionalnom mehanizmu Središnje europske banke jer je, kako je kazao, Hrvatska ušla u bankovnu uniju od listopada 2020.godine. 

Među gostima na predavanju su uz ostale bili i veleposlanik RH u Berlinu Gordan Bakota te generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod.

>> VIDEO Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto

 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
22:11 11.02.2022.

Moš mislit! Tko bi normalan investirao u duboko korumpiranu zemlju u kojoj su zakoni primjereni povlaštenoj kasti koja vieše i ne skriva korupciju, nepotizam i kriminal!

DU
Deleted user
22:05 11.02.2022.

To je potpuni i totalni trash, kao i sve što dolazi od nesmijenjenog Vujčića. Hrvatska će postati zanimljiva investitorima samo kad se uvede pravna država i liberalna ekonomija, dakle tek kad komunisti siđu s vlasti, a uvođenje eura će samo olakšati lihvarsko šišanje ovaca

Avatar Asterix
Asterix
22:29 11.02.2022.

Ja sam mislio da bi trebalo biti pod normalno da u jednoj državi ulažu domaći ljudi i tvrtke. Kad slušam naše političare i ekonomske stručnjake ispada da smo sirotište koje traži mecene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije