Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVAN GOST

Vučiću za EU treba Hrvatska

Aleksandar Vučić
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
13.02.2015.
u 09:40

‘Cijelu noć stizali su mi negativni komentari’

Koja je zemlja nakon Njemačke najvažnija Srbiji na njezinu putu u EU? Hrvatska, naravno, kao zemlja koju je Srbija poharala ratom, zemlja kojoj Beograd još ne vraća ni posmrtne ostatke brojnih nestalih, zemlja čijim braniteljima Srbija želi suditi. Na dugom putu u EU, uza svu naklonost Berlina, Srbiji bi najviše neprilika mogla izazvati upravo Hrvatska.

Pritisak će rasti

Već je to aktualna vlast počela činiti, tražeći odustajanje Srbije od morbidnog zakona prema kojem napadač sudi braniteljima. A pritisak javnosti u Hrvatskoj bit će sve veći kako se Srbija bude približavala ulasku u novu zajednicu država u kojoj će treći put biti zajedno s Hrvatskom. Zato je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić odlučio doći na inauguraciju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u nedjelju u Zagreb. K tome, hrvatska predsjednica donedavno je bila članica HDZ-a, stranke koja bi se najesen mogla vratiti na vlast i tu valja uspostaviti što bolje odnose. Vučićeva je računica posve jasna, pitanje je samo koliko će se hrvatski državni vrh dati uvući u priču o dobrim odnosima i može li ih uopće biti dok se Srbija pravi da se devedesetih dogodio neugodan nesporazum u kojem su obje strane malkice zgriješile, a ne srbijanski osvajački rat s ubijanjem, razaranjem i protjerivanjem.

– Nijedna moja odluka nije naišla na toliki otpor. Nijednu noć nisam dobio toliko negativnih komentara, ali ja odluku mijenjati neću – požalio se Vučić na konferenciji za novinare na reakcije kada je objavio da ide u Zagreb.

Nagovaranja nije bilo

Vučić kaže da ga nitko iz inozemstva nije zvao kako bi ga nagovorio da ide u Zagreb, konzultirao se samo s predsjednikom Tomislavom Nikolićem koji ga podržava u odluci da ide u Zagreb, ali sam neće ići jer je tog dana proslava Sretenja, srbijanskog dana državnosti. Vučić ističe i da Srbija istinski želi unapređenje odnosa u regiji, odnosa koji će biti na korist i srpskog i hrvatskog naroda. U ovom trenutku, čini se, poboljšanje odnosa ipak je više na korist Srbije, koju Hrvatska može blokirati zbog različitih razloga. No, zanimljiv je odgovor Vučić dao novinarima kada su ga pitali o ulozi Srbije kao predsjedavajuće OESS-a u ukrajinskom primirju.

– Nikakve karte mi nećemo tamo crtati. Sami smo crtali svoje karte i granice i to nam se na kraju obilo o glavu – rekao je Vučić, što možda najavljuje obrat u pristupu srbijanske politike ratu.

Komentara 49

KR
krigger
09:57 13.02.2015.

mi smo vece docekali jednom uz najvise pocasti ovoga ch..etu sto sam se zgrozio, samo pogledajte sve o njemu na youtube

AM
amky1
10:38 13.02.2015.

Nek pošalje Šešelja da promovira Srbiju s tri prsta i šajkačom ...

Avatar MENSA
MENSA
10:57 13.02.2015.

Žalosno je da toliko godina nakon rata Srbiju predstavljaju ljudi s takvom prošlošću kakvu imaju Vučić i Nikolić. Za nedovoljno informirane preporučam da na Youtube pogledaju Vučićev govor u okupiranoj Glini i "crtanje" granica Velike Srbije na konvenciji Srpske radikalnerner stranke! A za Nikolića je dovoljno pogledati snimak s njegove "inauguracije" u četničkog vojvodu (zbog ratnih zasluga u Hrvatskoj) i pažljivo poslušati kakvu je prisegu tom prilikom položio?! Nisam za to da vječno ratujemo sa Srbijom i Srbima jer sigurno i tamo ima "normalnih" ljudi, ali održavati bilo kave "odnose" s Vučićem i Nikolićem jednostavno izlazi iz mojih okvira "dobrog ukusa"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije