Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utvrđuje se autentičnost

Vučićevi podaci beskorisni?

Vučić na Pantovčak donio matične knjige iz Dvora na Uni
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
22.02.2018.
u 20:31

Autentičnost dokumentacije još nije utvrđena. Kad se bude znalo više, prvo će biti obaviještene obitelji, kaže Ljiljana Alvir

Autentičnost dokumentacije o tri nestale osobe koju je u Zagreb donio srpski predsjednik Vučić još se utvrđuje, a cijeli spis vodi se pod oznakom tajnosti. Zna se samo da je riječ o informacijama o osobama koje su nestale 1991. godine na području Vukovarsko-srijemske županije. U Uredu predsjednice rekli su da su kompletnu dokumentaciju koju je donio Vučić proslijedili Ministarstvu branitelja, a vjerodostojnost dokumentacije provjerava Uprava za zatočene i nestale, no otamo poručuju samo da se na tome radi.

Dok hrvatske institucije utvrđuju autentičnost, doznajemo da institucije sumnjaju da od tih dokumenata neće biti velike koristi jer je došlo do zamjene identiteta. Pritom se ne isključuje mogućnost da je Vučić obmanuo predsjednicu, kao što se ne isključuje ni mogućnost da je Hrvatska Srbiji poslala krive podatke o osobama koje traži. Potonje će biti utvrđeno istragom koja je u tijeku, a vjeruje se da je, unatoč Vučićevim dobrim namjerama, mogućem neuspjehu te inicijative kumovala činjenica da su brojna tijela prebacivana iz groba u grob kako bi se počiniteljima zameo trag. Vrijeme čini svoje, stoga je moguće da podaci vezani uz nestanak određenih osoba već godinama nisu važeći, što potragu dodatno otežava. Osim obitelji nestalih koje od istrage puno očekuju, rezultati analize ponajviše zanimaju Ljiljanu Alvir, predsjednicu Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

– Moguća je zamjena identiteta. Neke stvari radile su se klasičnom metodom prije, ali u ovom slučaju da se baš dogodi da donesu tri informacije da se radi o zamjeni identiteta apsolutno je nemoguće. U svakom slučaju, autentičnost dokumentacije još nije utvrđena. Kad se bude sa sigurnošću moglo znati više, prve će biti obaviještene njihove obitelji – kaže Ljiljana Alvir, koja se prije dva dana sastala s Vučićem u Beogradu: – Vučić je pokazivao interes, postavljao pitanja članovima obitelji, razgovarao o pojedinačnim slučajevima i reagirao drukčije nego u javnim istupima posljednjih dana. No, mi danas pušemo i na hladno.

Komentara 28

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
20:40 22.02.2018.

Hahaha, od Srpskog junaštva jadniji su samo Hrvatski političari

NA
navijeke
21:01 22.02.2018.

Zar itko pametan misli da se vučiću može vjerovati?

DU
Deleted user
23:01 22.02.2018.

Sada bi trebalo dezertere koji su pobjegli iz Vukovara slati po okolnim salima od kuće do kuće i da pitaju gdje su im završili komšije dok su oni pobjegli za Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije