Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objašnjenje sutra

Vučić: Srbija ima rješenje za uvoz nafte

Hungarian PM Orban, Austrian Chancellor Nehammer and Serbian President Vucic attend a news conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/4
07.10.2022.
u 16:36

Vučić je ponovio da je Europska komisija već bila donijela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, pa i Srbija, budu izuzete od sankcija, no da se na prijedlog Hrvatske i još dvije članice od toga odustalo te da Srbija nije izuzeta, no da Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunjska jesu.

Srbija ima rješenje za uvoz bude li zbog Hrvatske onemogućen prijevoz ruske nafte naftovodom JANAF, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i najavio da će o odluci s tim u vezi detaljnije govoriti u subotu. Država je donijela odluku, rekao je Vučić novinarima poslije otvaranja pogona njemačke tvrtke MTU u Novoj Pazovi.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne sprječava Srbiji uvoz ruske nafte, ali da neće dopustiti njezin prijevoz preko JANAF-a Vučić je rekao da je jedini put kojim je može uvoziti taj naftovod.

Hrvatska je, ustvrdio je Vučić, sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru posljednjeg paketa sankcija EU-a "i zato nam ne treba govoriti o načelima i moralu", navodeći da Hrvatska ima potrebe za nabavom posebnog ulja koje iz Rusije dolazi u hrvatsku rafineriju.

Vučić je ponovio da je Europska komisija već bila donijela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, pa i Srbija, budu izuzete od sankcija, no da se na prijedlog Hrvatske i još dvije članice od toga odustalo te da Srbija nije izuzeta, no da Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunjska jesu. 

"Pripremamo se na kupovinu neke druge nafte, tu je sada problem u tipu nafte, težini, kao kod ugljena", rekao je uz ostalo Vučić najavivši da će u subotu detaljnije govoriti o dugoročnim odlukama u opskrbi plinom i naftom. 

On je ponovio ranije tvrdnje da je JANAF  bio "pouzdan dobavljač, ali više nije" i da je Srbija, plaćala 45 do 48 milijuna eura godišnje za korištenje tog naftovoda. Sada nam preostaje da poduzimamo naredne korake radi osiguravanja opskrbe naftom, rekao je Vučić. 

U međuvremenu je ministarstvo rudarstva i energetike priopćilo kako je nakon europske odluke o zabrani uvoza ruske sirove nafte, koja sada stiže preko Janafa, razmatralo opcije diversifikacije opskrbe sirovom naftom preko naftovoda Družba. Jedna je izgradnja naftovoda do mađarskog Segedina, a druga spajanje na naftovod Družba kod Budimpešte, čime bi se dobila mogućnost da se i dalje nabavlja ruska sirova nafta.

VIDEO: Naslovnice srpskih medija jutros: 'Hrvatska objavila rat Srbiji'; Stavili i ilustraciju ustaše koji kolje četnika!

 

Komentara 8

ZU
Zujim
14:48 08.10.2022.

Vucko je mislio da moze nekaznjeno gurati optuznicu protiv nasih pilota?! E pa sad je ocito shvatio da ne moze.

FU
Fusnota
17:16 07.10.2022.

Čestitam!

Avatar Matteo1212
Matteo1212
17:11 07.10.2022.

Samo tako, neka se spajaju preko Mađarske ...dok im Orban dozvoli 😁😁😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije