Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRATILI SE GRAĐANIMA

Brnabić ponudila ostavku; Vučić: Sada je jasno da ćemo imati prijevremene parlamentarne izbore

Brnabić i Vučić obratili su se javnosti
Foto: Milos Tesic
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.06.2023.
u 21:15

Osvrćući se na aktualnu političku situaciju, premijerka Ana Brnabić poručila je: "Imate moju ostavku na stolu, računajte na to. Vjerujem da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine"

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ponudila je u srijedu u javnom obraćanju svoju ostavku nakon vala masovnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja", a predsjednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost raspuštanja parlamenta i odluku o izvanrednim izborima u roku od 45 do 60 dana. Brnabić i Vučić obratili su se večeras u izravnom televizijskom prijenosu, a obraćanje je najavljeno uz "važne vijesti" koje će biti "značajne građanima".

"Sada je jasno da ćemo imati prijevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje mjeseca. Tenzije u društvu rješavaju se izborima. Neki su ih sami napravili kako bi slijedili vlastite interese, to se vidi i kroz zahtjeve", kazao je Vučić, prenosi Blic.

Osvrnuo se na zahtjev za smjenu Bratislava Gašića, ministra unutarnjih poslova. "Ana Brnabić s pravom smatra da za to nema razloga jer je on svoj posao obavljao predano i marljivo. Oni koji vrše pritisak na ulici misle da će nešto postići silom. Čekat ću ih na razgovorima. Neće biti prijelazne vlade jer to zahtijeva moju odluku, a ja takvu odluku nikada neću donijeti i nema pregovora", poručio je. Ustvrdivši da to nije njegov "politički hir", rekao je kako bi "to značilo razaranje Srbije" i dovelo do toga da državom upravljaju "jedan tajkun i nekoliko inozemnih centara moći, a ne građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika". Govoreći o građanskim prosvjedima, kazao je kako ne želi ugroziti demokratske procedure. Ipak, ističe kako se niti jedan od njihova zahtjeva ne tiče djece. 

VEZANI ČLANCI:

Premijerka Ana Brnabić istaknula je kako se trudila svoj posao obavljati na najbolji mogući način te kako je ponosna što je jedna od najbližih Vučićevih suradnika. 

"Tragedije i zločini koji su se dogodili u svibnju u Srbiji potpuno su nas šokirali, ljudski pogodili i duboko promijenili. Ova država i svatko od nas nakon toga više neće biti isti i još jednom izražavam sućut obiteljima poginulih", navela je. Vlada je, ističe, puno radila i donijela mjere za sigurnost zemlje

Osvrćući se na aktualnu političku situaciju, poručila je: "Imate moju ostavku na stolu, računajte na to. Vjerujem da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine".

VIDEO Peti u nizu prosvjed "Srbija protiv nasilja"

Vučić je u obraćanju najavio i niz ekonomskih mjera, napose povećanje plaća djelatnicima u prosvjeti i veće mirovine koncem ove i početkom iduće godine. Rekao je da bi minimalne mirovine 2024. mogle dosegnuti 390 eura, a cilj je da budu više od 450 eura do kraja 2025. godine. Vučić je najavio i obaranje inflacije, među ostalim i povoljnijim cijenama kruha, rekavši da će s Međunarodnim monetarnim fondom razgovarati da se odloži povećanje cijena struje.

S prosvjeda, potaknutih dvjema masovnim pucnjavama početkom svibnja u kojima je u beogradskoj školi i dva sela nadomak Beograda ubijeno 18 i ranjeno 20 učenika i pretežitom mladih, upućeni su zahtjevi da vladajući omoguće "normalnu državu, u kojoj će svi biti sigurni" jer vlast smatraju odgovornom za poticanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru i medijima.

Među ostalim, traži se smjena vodstva RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promicanja nasilja i nemorala i emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju. Na popisu zahtjeva je i smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Komentara 11

BA
BartolomejIV
22:10 07.06.2023.

Dečko brnabić ponudio ostavku, mogla bi i tetka picousta.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
22:57 07.06.2023.

Opet vrijeđate hrvatsku javnost.

DU
Deleted user
15:56 10.06.2023.

a sto raditi s potpuno neinteresantnim vijestima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije