Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjetio sarajevo

Vučić: Pomoći ću Bosni da privuče arapske ulagače

Aleksandar Vučić,Sarajevo,Vjekoslav Bevanda
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.05.2014.
u 23:00

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, RS i Daytonski sporazum

Kao što je i najavio nakon trijumfalne pobjede na izborima, srbijanski premijer Aleksandar Vučić za svoj prvi inozemni posjet odabrao je Sarajevo. Najmoćnijeg srbijanskog političara u BiH su dočekali prijateljski nastrojeni dužnosnici iz sva tri naroda, ali i brojne medijske priče o motivima posjeta te podsjećanja na njegovu ratnu i poratnu prošlost.

Bez pritiska EU i Turske

– Čuo sam i čitao neke priče kako me je netko natjerao da dođem u Sarajevo. To su izmišljotine. Ja sam ovdje došao kao prijatelj BiH koji poštuje teritorijalni integritet BiH, RS i Daytonski sporazum. Odluku o dolasku donio sam sam, bez pritiska Europe i Turske, kako neki žele prikazati – kazao je Vučić odmah na početku konferencije za novinare preduhitrivši njihova već spremna pitanja.

Kazao je da je u BiH došao kao prijatelj s porukom građanima obiju zemalja da grade međusobno povjerenjem, gledaju u budućnost, a ne prošlost. U prvi plan je stavio ekonomska pitanja.

– Ne mora biti velike ljubavi, ali mislim da mora postojati poštovanje. To od Srbije imate i ja mislim da je to bez ikakvog skrivanja, bez ikakvog licemjernog udvaranja i podilaženja, apsolutno fer i najpoštenije što Srbija hoće i može učiniti, a to isto što očekujemo od BiH – kazao je Vučić. Novi srbijanski premijer obećao je BiH i pomoć u privlačenju investicija iz arapskog svijeta. Kaže da je šeiku Muhamedu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kazao ''sve najbolje o BiH“.

– Za nas je važan uspjeh BiH, radujemo se njezinu uspjehu i to govorim najotvorenije jer bogatija BiH značit će priliku za bogatiju Srbiju. Tu nema nikakve ljubomore – poručio je Vučić.

Darivao bolnicu

Slično, čini se, razmišlja i aktualna vlast u BiH. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, na čiji poziv je Vučić i došao u BiH, kaže da je susjed uvijek najbliži.

– Zajednička ocjena jest da treba gledati prema naprijed i zatvarati kaverne prošlosti. Zajednički zaključak jest fer i čist odnos na svim područjima – kazao je Bevanda. Vučić je posjetio i Baščaršiju te uručio osobnu donaciju direktorici Opće bolnice Sebiji Izetbegović, inače supruzi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Riječ je o specijalnom stolu za novorođenčad, a predajući donaciju, Vučić je podsjetio da je nedavno imao ''teško osobno iskustvo“ aludirajući na to da je njegova supruga nedavno izgubila bebu samo nekoliko dana prije nego što je trebala biti rođena.

Komentara 10

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
12:38 15.05.2014.

on je isao kod arapa?ahaha

RA
ranko75
08:01 15.05.2014.

Ne mora biti velike ljubavi, ali mislim da mora postojati poštovanje. To od Srbije imate i ja mislim da je to bez ikakvog skrivanja, bez ikakvog licemjernog udvaranja i podilaženja-Trebalo je pustiti Tadica,on je umio da se licemjerno udvara do servilnosti,da nam se samima gadio.

PO
Pocerac
16:45 15.05.2014.

Pa vec su oni bili investirali u Bosnu,kad je bio rat ,slali su oruzje muslimanima u Bosni,eeee moj premijeru nikad pravi Srbi nece sa arapima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije