Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizvjesni izbori

Vučić osvaja apsolutnu vlast, ali mora u koaliciju

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.03.2014.
u 10:08

Naprednjaci će dobiti oko 44 posto glasova, ali će morati potražiti partnera zbog teških odluka i promjene Ustava.

Građani Srbije sutra će na izvanrednim parlamentarnim izborima glasati za novi sastav Skupštine Srbije, a Beograđani će imati još jedan izborni listić na kojem će glasati za stranke koje sudjeluju na, također izvanrednim, izborima za Skupštinu grada Beograda.

Na parlamentarnim izborima birači glasaju za jednu od 19 prijavljenih izbornih lista od kojih je sedam manjinskih s ukupno 3020 kandidata, dok Beograđani trebaju zaokružiti jednu od 23 gradske izborne liste.

Protiv korupcije

Kada su potkraj siječnja, predsjednik srpske vlade Ivica Dačić i njegov prvi zamjenik, ali stvarno trenutačno prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić podnijeli predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću prijedlog za izvanredne izbore, obrazložili su to “potrebom da se osigura što šira podrška reformama i modernizaciji društva”. Vučićeva i Nikolićeva Srpska napredna stranka uvjerljivo vodi u predizbornim anketama, a tako je već dugo pa nije bilo iznenađenje kada je Vučić još sredinom prošle godine najavljivao mogućnost izvanrednih izbora jer je ocijenio da svoj rejting stranka valja potvrditi i na izborima. U cijelu priču oko izvanrednih izbora uklapaju se i najave unatrag nekoliko mjeseci da Dačićeva premijerska stolica nije sasvim sigurna, što je govorio i Nikolić, pa je iznervirani Dačić u jednoj izjavi rekao kako bi i predsjednik Srbije mogao na izvanrednim izborima provjeriti koliko povjerenje ima u biračkom tijelu. Od tada je Nikolić nešto tiši i ne spominje previše izbore.

Prema anketama, koalicija oko Vučićeve SNS sigurno odnosi pobjedu i vjerojatno će imati apsolutnu većinu u parlamentu, a na drugom mjestu je koalicija Dačićeva SPS-a. Jedna anketa B92 s kraja veljače pokazala je da bi 64 posto Srba željelo da Vučić bude novi premijer, a za Dačića je bilo samo 13 posto. Vučić svoju predizbornu kampanju temelji na borbi protiv korupcije iako nije imao nekih većih uspjeha osim nekoliko pompoznih uhićenja srpskih tajkuna.

– Mnogi još nisu kažnjeni, uživaju u svom bogatstvu dok narod jedva krpa kraj s krajem. Zato obećavam da će se naša akcija spustiti do svakog grada i sela i da će jasan signal države biti to da se ne isplati krasti i otimati od naroda – rekao je na skupu u Kraljevu Aleksandar Vučić.

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

"Glas za siguran put"

S druge strane, najveći konkurent Dačić poziva glasače neka daju glas njegovoj stranci i koaliciji jer to “je glas za siguran put”. On je na skupu koalicije u Kragujevcu pozvao građane da “zaborave sve laži koje čuju u predizbornoj kampanji i slušaju samo sebe, i procijene što je za njih i za Srbiju najbolje”.

– Glasajte za vas, a onda sam siguran, da ćemo mi imati golem broj glasova – rekao je Dačić.

Borba za opstanak

Boris Tadić, koji nakon izbacivanja iz DS-a, na izbore izlazi s novom strankom, Novom demokratskom strankom, čini se ni sam ne vjeruje u velik uspjeh pa kaže da će o eventualnim koalicijama odlučiti nakon izbora. Politički analitičari u Srbiji nekoliko dana prije izvanrednih izbora slažu se kako je predizborna groznica slabija nego proteklih godina, da će SNS biti stožer buduće vlade te da se izbori vode za drugo mjesto, ali ne isključuju ni mogućnost široke koalicije zbog teških odluka i potrebe mijenjanja Ustava. Analitičar Dejan Vuk Stanković uvjeren je da će izbori biti u znaku jedne stranke, dok će se druge boriti za očuvanje parlamentarnog statusa.

>>Branko Vukšić bit će promatrač na parlamentarnim izborima u Srbiji

>>Srbija se baca 
pod noge novom voždu, Vučić će vladati bez opozicije

Komentara 10

Avatar evgenij
evgenij
12:28 15.03.2014.

Vučić osvaja apsolutnu vlast, ali mora u korupciju!

Avatar El Indio
El Indio
10:43 15.03.2014.

Sta radi EU zastava iza Dacica?

TI
tiganj
12:12 15.03.2014.

je l vama treba se crta? ovo je nemački portal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije