Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROSVJEDI U SRBIJI

Vučić građanima: Hoćete li vi platiti milijardu eura ako potjeram Rio Tinto

v
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/4
04.01.2022.
u 18:30

"Gdje god je poslovao, Rio Tinto je za sobom ostavio pustoš, bolest i smrt", poručuju organizatori prosvjeda u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu za Novosti rekao je da bi izbacivanje kompanije Rio Tinto, koja u dolini Jadra čeka početak eksploatacije litija, stajalo milijardu eura, nakon čega su ekološki aktivisti jučer ponovno blokirali srbijanske gradove i ceste.

'Marš s Drine!'

– U svemu tome nema ničega fer. Ali, hajde, da sutra izbacim Rio Tinto, hoćete li vi osigurati milijardu eura, koliko bi trebalo platiti zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronađe bolji način za rješavanje problema? Važno je da postoji moratorij, nema nikakvih daljnjih aktivnosti Rio Tinta. Što će biti dalje, vidjet ćemo – rekao je Vučić potvrđujući tako da neće biti izbacivanja Rio Tinta iz Srbije. Ili barem ne još.

Kako piše Nova.rs, svota od milijardu eura možda i nije daleko od istine. Navode da Rio Tinto nije naveo točan iznos namijenjen iskapanju litija i bora te pokretanju rudnika. Dalje pišu da je od 2004. do 2020. godine Rio Tinto uložio 209,1 milijun američkih dolara na troškove terenskih geoloških radova pozivajući se na dokumente ove kompanije.

v
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

No kažu kako i nakon čestih izjava dužnosnika oko Rio Tinta nije jasno koje je sve ugovorne obveze Srbija preuzela i kolika će zapravo biti šteta raskine li se ugovor. A to su novim prosvjedima nastojali ishoditi ekološki aktivisti koji su već organizirali uspješne prosvjede mobiliziravši dobar dio Srbije i ljude različitih političkih orijentacija uključili u situaciju u dolini Jadra s jasnom porukom Rio Tintu – "Marš s Drine!"

"Tu smo da se borimo i ne damo ono što je naše dok Rio Tinto ne ode iz Srbije", prenosi njihovu poruku Glas Amerike. Udruženje Ne damo Jadar organiziralo je jučer blokade u više srbijanskih gradova – u Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Užicu, Preljini, Šapcu, Vrbasu...

Zamišljeno je da ovotjedne blokade traju tri sata, ali kasnije i dulje sve dok Rio Tinto ne bude otjeran iz Jadra i iz Srbije, odnosno dok Vučić i vlada ne povuku vladinu uredbu kojom je promijenjen prostorni plan i kojom je omogućena izgradnja rudnika za vađenje rude jadarit i izdvajanje litija iz nje, za koju protivnici smatraju da je izuzetno ekološki opasna.

Druga grupa ekoloških organizacija, okupljena oko Ekološkog ustanka, koja je organizirala prosvjed ispred Skupštine Srbije u Beogradu 18. prosinca, dala je rok vlastima do 7. siječnja da ispuni zahtjeve, najavljujući nastavak prosvjeda ako to izostane.

Prosvjedi protiv predsjednika Srbije i spornog investitora
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

– Vučić ima samo jednu opciju, a to je da se zahvali Rio Tintu, kao što su učinile sve normalne zemlje u svijetu i u Europi. I da protjeramo Rio Tinto – prenose se riječi Aleksandra Jovanovića Ćute, jednog od osnivača pokreta Ekološki ustanak. Vučić se brani tvrdeći da su Rio Tinto u Srbiju doveli "i preko Velike Britanije joj se obvezali oni koji danas pozivaju na prosvjede". No čini se da je u ovom slučaju suočen s ozbiljnim jedinstvom.

'Misli da je gospodar Srbije'

Aktivistička organizacija Skupština slobodne Srbije izjavljuje da je Vučić "umislio da je gospodar Srbije" te da je "odlučio da Rio Tinto ostaje kod nas".

"Gdje god je poslovao, Rio Tinto je za sobom ostavio pustoš, bolest i smrt. Vlast traži za sebe slobodu kretanja. I mi, građani ove zemlje, imamo istu tu slobodu. Ustav nam jamči i slobodu mišljenja i okupljanja, slobodu izbora i dogovora", piše u njihovu priopćenju.

 

Komentara 5

ST
Startrack
01:07 05.01.2022.

Ja neznam sta oni pricaju. Rio Tinto je ugledna svjetska firma. A Kinezi ih podavise u Smederevu i ne kazu ni rjec. Ko nevjeruje nek pogleda na yubitu.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
23:37 04.01.2022.

Nazalost, takve prilike male i siromasne zemlje ne propustaju. Problemi oko zagadjivanja okolisa u velikoj mjeri mogu se rijesiti pametnim ugovorom s koncesionarom. A uz jos malo pametniji ugovor o politici zaposljavanja, mogli bi i nesto usput nauciti, pa im u buducnosti ne bi trebali stranci za eksploatiranje vlastitih resursa nego bi to cinili sami i izvozili gotov produkt...

IZ
iznadzagrebanebo
20:52 04.01.2022.

Nego tko će platiti, narod uvijek plaća, plaća i tebe i ostale koji su im ovo priuštili. Vučiću, kad si ti nešto platio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije