Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostatak novca

Vrtići si ne mogu priuštiti psihologe, defektologe i logopede

\'22.12.2011., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic u posjetu Djecjem domu u Nazorovoj ulici.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL\'
Tomislav Miletić/Pixsell
21.01.2013.
u 19:29

– Zbog financijskih problema vrlo je važno stručno i objektivno procijeniti kojoj je djeci doista neophodna pomoć – ističe defektologinja S. Pucko

– Rano djetinjstvo najkritičnije je razdoblje u razvoju svakog djeteta jer je iznimno važno za stjecanje ranog iskustva i razvoja mozga u cijelosti. Programi rane intervencije ključni su preduvjet za razvoj djece s poremećajima autističnog spektra – kaže Silvija Pucko, dipl. defektologinja koja se godinama bori za što ranije otkrivanje poremećaja kod djece predškolske dobi. Teško je shvatljivo da stručnjaci koji pomažu djeci muku muče s financiranjem programa.

Dječji vrtić Fijolica iz Preloga prije dvije godine u Draškovcu je osnovao posebnu skupinu “Međimurske iskrice”. Taj program trenutačno polazi sedmero djece u dobi od tri do sedam godine s područja cijele Međimurske županije, koja ga i financira. – Djeca borave dva ili tri dana u toj posebnoj skupini, a ostale dane integrirani su u redovne skupine – pojašnjava S. Pucko. Kako novac za asistente u vrtićima i školama nije predviđen u zakonima, borba za financiranje ostavljena je udrugama, ustanovama i roditeljima. Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu u suradnji s hrvatskom udrugom i Udrugom odgajatelja Krijesnice kroz razne je natječaje uspjela dosad platiti 30 asistenata. Snalazili su se svakojako pa je tako dio asistenata uključen u mjere zapošljavanja preko HZZ-a, a dio ih volontira.

– Zbog financijskih problema vrlo je važno stručno i objektivno procijeniti kojoj je djeci doista neophodna pomoć – ističe S. Pucko i upozorava da je velik problem i nedostatak stručnih suradnika u vrtićima. Iako su oni prema pedagoškim standardima neophodni, u Međimurju samo Dječji vrtić Čakovec ima kompletan stručni tim. Niska ekonomska cijena ravnateljima, upozorava, ne ostavlja mogućnost zapošljavanja stručnih suradnika. I dok svi zagrebački vrtići imaju psihologe, defektologe, logopede i pedagoge, koje plaća Grad, u Međimurju se oni mogu prebrojiti na prste!

>> Za rehabilitaciju se kod logopeda u Karlovcu čeka i do 15 mjeseci

Komentara 2

MA
maximinimax
13:26 23.01.2013.

Država potrošila velike novce da bi naša djeca završila fakultete a sad su preskupi da se zaposle, ne razmem, zatvorite onda škole.

NE
nemavišehrvatske
19:34 22.01.2013.

Točno je da nema stručnih suradnika u vrtićima.Neki vrtići pozivaju logopede-privatnike koji rade s djecom,a roditelji plaćaju uslugu koju bi dijete trebalo dobiti besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije