Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

Vrtić pojeftinio, roditelji ponovo upisuju djecu

vrtic
Arhivska fotografija
04.10.2010.
u 14:25

Mnogi dobrostojeći ljudi dosad su vrtić svojoj djeci plaćali po najnižim cijenama, i to nije bilo u redu, jer svi znaju tko su, upozorava Mirko Žimbrek

Od ovog mjeseca pojeftinjuje smještaj djece u ivanečkom Dječjem vrtiću Ivančice! Pojeftinjenje će najviše osjetiti roditelji koji su dosad, na osnovi kategorija određenih po imovinskom cenzusu, vrtićku skrb za svoje dijete plaćali najviše, od 620 do čak 796 kuna na mjesec.

Za neke od njih to će biti znatno rasterećenje, odnosno, odsad će vrtićku skrb plaćati od 150 do 200 kuna manje. Na prijedlog Upravnog vijeća vrtića, takvu je odluku jednoglasno donijelo ivanečko Gradsko vijeće.

Njome je ujedno ukinuto čak četrnaest različitih cjenovnih kategorija (osam osnovnih i šest potkategorija) po kojima im se, temeljem primanja roditelja, određivala visina opskrbnine za dijete. Umjesto tih silnih kategorija uvedene su samo tri, pa će odsad roditelji s najnižim primanjima vrtić za dijete plaćati 475 kuna. Za one s nešto višim primanjima cijena će biti 555, dok će roditelji čiji prihod po članu kućanstva prelazi 2.061 kunu plaćati 635 kuna opskrbnine.

– Na ovaj korak odlučili smo se zato jer su cijene bile previsoke, a ustanova nije nudila baš nikakve programe koji bi takve cijene i opravdali. Usto, ivanečki vrtić bio je i jedan od najskupljih vrtića u Varaždinskoj županiji. Posljedice nisu izostale, pa se, sa 200 polaznika u 2007. godini, ove godine broj polaznika smanjio na 171, što je pokazatelj da je dijelu roditelja vrtić bio preskup. Želeći vratiti djecu u vrtić, sačuvati radna mjesta i dati doprinos prevladavanju teškog stanja u društvu, odlučili smo osnivaču predložiti smanjenje cijene i dokinuti loš glas najskupljeg vrtića u županiji – kazala je ravnateljica Suzana Divjak.

Roditelji također više neće trebati donositi papirnate ubruse u vrtić. To je riješeno tako da je u cijenu vrtićke skrbi dodano pet kuna, pa će ubuduće u vrtiću sami za potrebe djece nabavljati ubruse i neće biti razloga da roditelji o tome vode brigu. Također, S. Divjak dodala je da se uvođenjem triju cjenovnih kategorija htjela spriječiti nepravda.

A to je da su mnogi imućni građani vrtić za svoju djecu, temeljem legalno pribavljenih potvrda, plaćali po istoj cijeni kao i radnici Ivančice i SMIV-a.

– Nije bilo u redu da su neki privatni poduzetnici dosad djeci vrtić plaćali po najnižim cijenama, a svi mi znamo tko su i kako žive – rekao je gradski vijećnik Mirko Žimbrek. Efekti pojeftinjenja odmah su se pročuli, pa vrtić već zovu roditelji zainteresirani za upis djece.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kike22
23:09 06.10.2010.

odlično da su smanjili cijene sječjih vrtića...ja i suprug imamo primanja 5200 kn zajedno mjesečno i plačamo vrtić 650 kn čini mi se puno za plačati..dijete može doći u vrtić tek iza pola 6 ne slučajno prije ..i sad pošto mi moramo putovati pola sata na posao nemožemo ju dovoditi nego stalno moramo nekoga moliti da ju vozi u vrtić...to nam je veliki problem pa zar nebi mogle se tete mijenjati pa da svaki dan dođe jedna ranije ali i da ranije ide doma jer mislim da ima takvih slučajeva više..a isto trebamo donjeti papirnate ručnike i papirnate maramice ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije