Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Barbara Drezga

Vrtić je servis samo za zaposlene roditelje

Barbara Drezga
Nel Pavletić/Pixsell
11.10.2014.
u 07:45

Udruga Vrtić za svu djecu traži da sva djeca, bez obzira na status roditelja, imaju iste početne pozicije, iste uvjete za upis u vrtiće i pravo na institucionalni predškolski odgoj

Ideja da vrtić bude dostupan svoj djeci, posebno siromašnoj ili onoj kojoj siromaštvo prijeti, okupila je osnivače privatnih vrtića u Rijeci u novu udrugu Vrtić za svu djecu. Upozoravaju na neujednačenu provedbu Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi u Hrvatskoj, čime se krše prava djece.

Kritiziraju postojeću riječku mrežu vrtića koja je postala “servisom” za zaposlene roditelje čija djece imaju prednost pri upisu, dok su djeca nezaposlenih roditelja zakinuta. Predsjednica udruge Barbara Drezga napominje kako će inzistirati da sva djeca u Rijeci imaju iste početne pozicije, iste uvjete za upis u vrtiće i pravo na institucionalni predškolski odgoj.

Traže i pravo na istu cijenu

– Dijete koje ne ide u vrtić nema pristupa odgojno-obrazovnom programu kojem je svrha cjelokupni razvoj djeteta, izostaje interakcija, do pete godine djeteta razvijaju se neuronske veze sukladno poticajnom okruženju – ističe Drezga. Udruga traži i pravo roditelja na istu cijenu, neovisno polaze li njihova djeca gradski ili vrtić drugih osnivača.

– Velika se sredstva troše za izgradnju vrtića, opterećuje se gradski proračun, dok vrtići drugih osnivača Grad i građane ne koštaju ništa. Grad Rijeka roditelje treba sufinancirati u jednakom iznosu, za sada su roditelji djece koja idu u vrtiće drugih osnivača znatno više opterećeni, unatoč tome što imamo nižu ekonomsku cijenu – objašnjava Drezga. Naime, u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, jedva nešto više od polovice četverogodišnjaka ide u vrtić.

>>Djevojčica (4) 'raspačavala' heroin u vrtiću. Dijelila ga kao bombone

>>Vrtić Igra i dalje radi bez dozvole, ravnateljica pita: Zar bi humanije bilo da sam djecu bacila na ulicu?

Komentara 19

VI
vipjerry
09:34 11.10.2014.

Znači treba omogućiti ekipi koja sjedi doma i ništa ne radi, da mogu slati svoje klince besplatno u vrtić kako bi mogli još bolje na miru sjediti kod kuće bez da ih u tome ometaju djeca. To su zaista prioriteti i dobar put da se rasterete vrtići gdje je 30 djece na jednu tetu.

PJ
pjerr
13:34 11.10.2014.

vrtić treba biti dostupan svakom djetetu,bez obzira na status roditelja,to je pravo svakog djeteta.

NO
Norway
12:37 11.10.2014.

U Norveskoj je djecji vrtic dostupan svoj djeci bez obzira tko su im roditelji ili kakvog su imovinskog stanja obitelji iz kojih potjecu.Uobicajni standard je 1teta/4djece.Od roditelja se ocekuje da placaju vrtic prema njihovim primanjima sto znaci da oni bogatiji placaju i do 10 puta vise. Na taj nacin vrtic i socijalizacija su dostupni svoj djeci, a narocito imigrantima koji npr.ne govore norveski jezik . Djecji vrtici tako postaju i nezobilazan dio integracije cijele obitelji koja dolazi iz drugih dijelova svijeta,drugih religija ili kultura i pomaze obiteljima da se prilagode drustvu.Uobicajno je i plasiranje vrtica uz studentske centre tako da roditelji- studenti mogu neometano nastaviti studiranje.Jednakost i postovanje prema drugima se uci od malih nogu pa su tako i djeca sa posebnim potrebama ukljucena u sve vrtice i imaju svog terapeuta/asistenta koji prilagodjava program prema djetetovim mogucnostima.Jednakost i postovanje prema drugima se propagira u cijelom drustvu pa su tako npr.princezu upisali u obicnu osnovnu skolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije