Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vršitelj dužnosti predsjednika proglasio šestodnevnu žalost

Prvi čin Bronislawa Komorowskog nakon stupanja na dužnost bio je proglašenje šest dana žalosti za poginulim Lechom Kaczynskim i drugim državnim dužnosnicima
10. travnja 2010. u 15:43 2 komentara 6 prikaza
Bronislaw Komorowski
Foto: Reuters

Kao Maršal Sejma, predsjedavajući donjeg doma poljskog parlamenta, grof Bronislaw Komorowski, bivši ministar obrane i jedan od predsjedničkih kandidata na slejdećim izborima koji su trebali biti održani na jesen, automatski je stupio na dužnost predsjednika Poljske nakon pogibije dosadašnjeg predsjednika.

Njegov prvi čin na dužnosti bilo je proglašavanje šestodnevne žalosti, od 10. do 16. travnja. (Jedan dan žalosti za vrhom susjedne države bit će proglašen i u Litvi.) Po ustavu, privremeni vršitelj dužnosti predsjednika mora u roku od 14 dana proglasiti nove predsjedničke izbore, koji moraju biti održani u roku od 60 dana od smrti predsjednika.

U nesreći su, pored predsjednika i prve dame te šefa predsjedničkog ureda, poginule dvije senatorice i jedan senator, 14 zastupnika u Sejmu, vojni i crkveni dužnosnici, predsjednik poljskog Olimpijskog odbora, sveučilišni rektori, više doministara i drugi istaknuti pripadnici poljskog društva. Smrt je izbjegla samo predsjednikova pomoćnica Zofia Kruszyńska-Gust kojoj je neposredno prije polijetanja u Varšavi pozlilo te se nije ukrcala na zrakoplov.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • -obrisani-:

    Zašto nije išao na komemoraciju nedužnim Iračanima koje su pobili poljski vojnici (Poljska je imala okupacijsku zonu u Iraku)?

  • t_mirko:

    Od 10. do 16. travnja je 7 dana, a ne 6.