Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vrlo, vrlo teško utvrdit ćemo količinu prijateljstva'

Operacija bez naknade jest dar. Ako je vrijednost tog dara veća od 500 kn, primitak takve usluge je sporan ako predsjednika dovodi u obvezu vraćanja usluge
12. siječnja 2014. u 12:29 91 komentara 6058 prikaza
dalija orešković
Pogledajte galeriju 1/2

S Dalijom Orešković, predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, razgovarali smo o najavi pokretanja provjere ima li osnove za otvaranje postupka protiv predsjednika Ive Josipovića zbog besplatne operacije očnih kapaka koju mu je izveo kirurg dr. Milomir Ninković iz Münchena.

Jeste li već napravili konkretne provjere predsjednikove operacije?

Prve predradnje poduzet ćemo ovaj tjedan. Provjerit ćemo je li ovakav oblik suradnje, dakle da strani liječnik dolazi u hrvatsku bolnicu, uobičajen i dostupan i ostalim pacijentima. Je li možda predsjednik koristio svoj autoritet da bi mu se u što kraćem roku organizirala ta operacija? Je li na bilo koji način koristio svoju poziciju da bi dobio takvu uslugu?

Što će vam točno biti kriteriji po kojima ćete utvrđivati je li predsjednik eventualno u sukobu interesa?

Za Povjerenstvo je bitno da li je došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Provjerit ćemo informacije koje su dostupne iz medija pa će nas to dovesti do određenih saznanja. Tako smo postupali i do sada. Od 120 sveukupno pokrenutih postupaka u prošloj godini, većina je pokrenuta na temelju vlastitih saznanja Povjerenstva, ne uvijek iz onih razloga koji su se činili sporni u samom početku.

Hoće li te predradnje, koje prethode odluci o pokretanju postupka, uključivati i razgovor s predsjednikom i dr. Ninkovićem?

Tek ako odlučimo službeno pokrenuti postupak, onda ćemo tražiti njihova pismena očitovanja.

Ivo Josipović nisu zaprimili prijavu Josipovićeva operacija oka pod lupom povjerenstva za sukob interesa

Ovaj bi slučaj mogao biti presedanski?

Da. Ovdje nije sporno da se usluga, dakle operacija, koju je predsjednik dobio bez plaćanja naknade smatra darom. Ako je njegova vrijednost veća od 500 kuna, primitak takve usluge je sporan ako je predsjednika doveo ili mogao dovesti u odnos zavisnosti ili obveze vraćanja protuusluge, a pogotovo s obzirom na njihov prijateljski odnos.

Kako ćete odrediti količinu prijateljstva između Josipovića i dr. Ninkovića budući da se prema zakonu darom ne smatra uobičajeni dar između članova obitelji, ali i prijatelja?

To je odlično pitanje. A odgovor je; vrlo, vrlo teško. Iako predsjednik nema velike ovlasti on ima veliki autoritet. Postavlja se pitanje da li se može očekivati da s te pozicije može vratiti protuuslugu tom liječniku, tim više što je riječ o stranom liječniku. Za povjerenstvo ovaj je predmet vrlo složen. Dobiva dodatnu težinu jer će se stavovi i tumačenja Povjerenstva o ovom slučaju besplatne operacije ponovno prosuđivati i u nekim budućim slučajevima. Kako bi Povjerenstvo zaštitilo i svoj dignitetet htjeli smo svojim istupom poslati poruku da ćemo sve provjeriti, a ne ignorirati.

Očekujete li pritiske zbog ovog delikatnog predmeta?

Ne, do sada nije bilo nikakvih pritisaka na nas rad. Neovisni smo i radimo svoj posao.

Postoji li rok u kojem trebate donijeti odluku o tome ima li elemenata za pokretanje postupka?

Ne, roka nema. Ali očekujemo da će nas mediji požurivati. Budući da je predsjednik profesor na Pravnom fakultetu i da je i sam nekada bio član povjerenstva, znao je što zakon kaže, pa vjerujem da se kretao u tim okvirima.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • marrinela:

  Kod Josipovića je općenito vrlo teško išta utvrditi a kamoli dokazati: količinu prijateljstva,bogatstva,hrvatstva

 • Avatar WindFucker
  WindFucker:

  Zar nam je predsjednik toliko škrt da nije mogao platiti operaciju iz svog (dubokog) džepa?

 • zes87:

  da, nije nikako iskoristio svoj položaj predsjednika da ga besplatno operira vrhunski strani liječnik, gdje bi on to a ova oreškovićka iz očite stvari pravi filozofsko pitanje nije jadan imao novca da plati toga dr ninkovića, kad ga je već ... prikaži još! već htio, nego eto, kao "besplatno"