Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vrijeme je da politika uredi rad digitalnih platformi

Za Večernji list piše predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani
25. travnja 2018. u 12:43 1 komentara 124 prikaza
Antonio Tajani
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Skandal Cambridge Analytica o nezakonitoj upotrebi osobnih podataka prikupljenih putem Facebooka radi utjecanja na rezultate izbora još je jedan u nizu primjera koji upućuje na to da je nužno što prije urediti rad digitalnih platformi.
 Digitalnoj revoluciji potrebna je sloboda da bi mogla iskoristiti svoj ukupni potencijal rasta, zapošljavanja i tehnološkog razvoja. No pritom ne smijemo zaboraviti da u našim liberalnim demokracijama sloboda uvijek ide ruku pod ruku s odgovornošću.
 Dosad to nije uvijek bio slučaj, ne samo zbog brzog razvoja digitalnih aplikacija nego i zbog pogrešne ideološke koncepcije koja u svakom vidu regulacije vidi prepreku razvoju.

Udruge se obratile FTC-u YouTube krade podatke o djeci i ilegalno ih koristi

Zamislite da, primjerice, početkom prošlog stoljeća nije bio donesen zakon o sigurnosti prometa na cestama, s uvođenjem kazni i semafora, da se ne bi usporilo širenje automobila.
 U biti, jasna pravila temelj su uravnotežena razvoja u kojem zaštita osoba i tržišta stvara povjerenje i potiče ulaganja, tehnologiju i rast.
 Platforme koje zapravo djeluju kao izdavači moraju biti odgovorne za sadržaj. Ne mogu nekažnjivo dopuštati širenje pornografije s pedofilskim sadržajem, nezakonitu prodaju oružja, poruke usmjerene ka radikalizaciji i terorističkoj propagandi, rasnu mržnju, krivotvorenje ili očito lažne vijesti.
 Općenito uzevši, internetski divovi moraju podlijegati istim pravilima koja se primjenjuju na druga poduzeća u pogledu zaštite radnika, privatnosti, potrošača, transparentnosti, oporezivanja i intelektualnog vlasništva. Između ostalog i da bi se zajamčilo pravedno tržišno natjecanje s tradicionalnim subjektima. Dobra pravila o tržišnom natjecanju jamče funkcioniranje unutarnjeg tržišta bez prepreka i zloporabe dominantnog položaja na štetu malih i srednjih poduzeća i potrošača.
Internetske platforme ne mogu zamijeniti državu i nametnuti pristojbe i pravo puta, a da same ne plaćaju nikakav porez. Građani zahtijevaju poreznu pravednost. S druge strane, neke države, koje uživaju blagodati europskog unutarnjeg tržišta, primjenjuju smiješno niske, očigledno nepravedne poreze ne bi li te platforme privukle na vlastiti teritorij.

Antonio Tajani
1 / 10
Mark Zuckerberg

Time nanose štetu ostalim državama koje su prisiljene nadoknaditi izgubljene prihode povećanjem poreza ili smanjenjem socijalnih usluga. Zbog toga internetske divove treba oporezivati, kako su predložili Parlament i Komisija, tamo gdje stvaraju vrijednost odnosno gdje prikupljaju reklame, prodaju podatke, gdje se gledaju i imaju kontakte odnosno gdje obavljaju transakcije.
Dobra pravila podrazumijevaju i pronalaženje pravedne ravnoteže između slobode korisnika i poštovanja njihove privatnosti. Nije prihvatljivo da cijena pristupa internetskim aplikacijama podrazumijeva odustajanje od privatnosti. Skandal s Facebookom i Cambridge Analyticom podsjetnik je politici da je dužna provoditi nadzor radi izbjegavanja zloporaba, ali i daje mogućnost da se građani podsjete da im Europska unija već pruža zaštitu. Mi smo predvodnici kampanje zaštite privatnosti.

Dana 25. svibnja stupit će na snagu nova europska pravila kojima se, između ostalog, jamči pravo na zaborav, pravo na zaštitu od nekontroliranog slanja reklamnih elektroničkih poruka, na obaviještenost o tome kad dođe do povrede osobnih podataka i o tome kako se oni koriste.
Radi rasprave o tim pitanjima s gospodarskim subjektima i institucijama potaknuo sam, s povjerenicom Europske komisije za digitalno gospodarstvo Mariyom Gabriel, organizaciju konferencije na visokoj razini koja se održava 25. travnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu. 
Afera Cambridge Analytica nalaže nam da ostanemo na oprezu. Moramo tražiti sva potrebna objašnjenja o mogućoj upotrebi podataka europskih građana radi manipuliranja izbornim rezultatima, počevši s referendumom o Brexitu. Zbog toga sam pozvao Marka Zuckerberga da osobno dođe u Europski parlament kako bi dao odgovor 500 milijuna Europljana. Očekujem njegovu punu suradnju u vraćanju povjerenja naših građana.

Mark Zuckerberg ZUCKERBERG SUTRA SVJEDOČI Cambridge Analytica iskorištavala i Facebook profile 21.517 Hrvata! Facebook Stižu notifikacije Facebook u 18 sati javlja korisnicima jesu li im podaci bili zloupotrebljeni Mark Zuckerberg Skandal zbog curenja podataka Svi koji su ikada imali Facebook profil su ugroženi
Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Deleted user:

    Vrijeme je da politika uredi rad digitalnih platformi. Kako je ovo super izgovor za cenzuriranje svih koji drukčije misle. Sa druge strane bare ameri otvaraju najveće postrojenje na svijetu namjenjeno za ono za što su optužili vlasnika Facebooka. Sa time ... prikaži još! će moći prikupiti i spremiti podatke svih građana svijeta. I u bilo kojem trenutku će ih moći iskoristit kako im se svidi te podatke.