Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarsko vijeće

Vrijeme je da nas se čuje, stara vlast dugo nas je ignorirala

'Podravina-bilogora, 15.9.2010. Daruvar Iako ima poprilicno dobru ponudu, vlada misljenje kako turizam ne smije biti jedini poligon za razvoj Daruvara Michael Palijan / VLM                         '
'Michael Palijan / VLM'
15.09.2010.
u 14:50

Gospodarstvenici ne misle pisati programe jer je to zadatak vlasti, ali žele o njima raspravljati. Gradonačelnik kaže da i oni preuzmu dio odgovornosti.

Već godinama daruvarski gospodarstvenici i obrtnici, temeljeći ih na podatku da je BDP u tom gradu na samom hrvatskom dnu, odašilju apele da grad vapi za pozitivnim pomacima koji bi njegovu crnu gospodarsku sliku posvijetlili. Dok nikako ne mogu zaboraviti ni oprostiti bivšoj vlasti što je propustila Daruvar smjestiti u područje posebne državne skrbi, čije su blagodati osjetile neke susjedne općine i gradovi, smatraju i to kako je vrijeme da se u kreiranju gradske gospodarske politike napokon čuje njihov glas te uvaži znanje i iskustvo.

Izbjeći krive odluke

Takve su poruke odaslane s nedavne osnivačke sjednice Gospodarskoga vijeća, kao savjetodavnoga tijela gradske vlasti, u koje su ušli gospodarstvenici različitih profila.

- Dugo nas je prethodna vlast marginalizirala i ignorirala, iako su naša iskustva mogla pridonijeti razvoju grada - kaže predsjednik Vijeća Zdenko Čoban, zamjerajući što je ono osnovano tek godinu i nekoliko mjeseci nakon formiranja nove gradske vlasti.

Čoban drži katastrofalnima podatke da od oko 13.000 Daruvarčana ima samo 1540 zaposlenih, koji su šačica nasuprot 2260 duša na Zavodu za zapošljavanje, kojima će se pridružiti i 5 posto sezonaca.

- Mi ne mislimo pisati programe, to je zadatak onoga tko je dobio izbore. No, svakako o njima želimo raspravljati kako bi se izbjegle krive odluke i sulude investicije na teret poreznih obveza, kakvih smo se do sada nagledali - kaže Čoban, prenoseći stav vijeća da Daruvar ne može i ne smije živjeti samo od turizma. Mora, poručuje, biti mjesta i za prehrambenu, tekstilnu, drvnu i druge industrije, obrtništvo i ostale grane koje bi zaposlile više ljudi.

Ažuriranje strategije

Prvi čovjek Daruvara Dalibor Rohlik najavio je da će se što je moguće češće sastajati s predstavnicima Gospodarskoga vijeća, no očekuje da i oni za svoje savjete i smjernice preuzmu dio odgovornosti.

- I ja smatram da turizam ne smije biti jedini, već se i pripremaju projekti za uređenje Industrijske zone 2, a pomoć Vijeća bit će dragocjena i u ažuriranu prije nekoliko godina donesene gospodarske strategije - poručuje Rohlik.

Idući tjedan prvi sastanak s metalurgijom

Da obećanja o tješnjoj suradnji neće biti tek slovo na papiru – objasnio je Rohlik, najavivši da će se već u utorak on i suradnici sastati s predstavnicima metalurgije.

- Razgovarat ćemo s predstavnicima Dalita i MPD-a i vjerujem da ćemo doći do kvalitetnih rješenja - kaže gradonačelnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije