Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajući znakovi

Vrijeme Angele Merkel bliži se kraju - dolaze li za Njemačku lošija gospodarska vremena?

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.04.2019.
u 08:24

- Mnogi globalni rizici trenutno su nadvijeni nad gospodarstvom. Ako se dalje akumuliraju, to bi moglo biti malo previše za održavanje rasta - rekao je zastupnik iz vladajuće stranke CDU Matthias Heider.

Čekaju li Njemačku lošija gospodarska vremena kako se posljednji mandat kancelarke Angele Merkel bliži kraju? Vlada predviđa manje usporavanje prije jačeg rasta iduće godine, no iz nastupa dužnosnika da se zaključiti da se spremaju za puno teži ishod, piše Bloomberg.

Lideri koji se spremaju preuzeti vodstvo nakon odlaska Angele Merkel su zabrinuti, smatraju da bi birače mogao zadesiti gospodarski šok usred političke tranzicije s vladavine sadašnje kancelarke.

Foto: Reuters/PIXSELL

Štoviše, dvojica visokih stranačkih dužnosnika, koji nisu htjeli biti identificirani, prošli su mjesec izrazili zabrinutost da bi takav dvostruki udarac mogao uzdrmati političku scenu uoči idućih izbora.

Bloomberg kao najjasniji znak vladine anksioznosti tumači riskantan plan spajanja Deutsche Banka s domaćim rivalom Commerzbankom. Moglo bi doći do čak rezanja 30.000 radnih mjesta, što pokazuje koliko ozbiljno shvaćaju prijetnju recesije unatoč potencijalnom političkom udarcu.

- Mnogi globalni rizici trenutno su nadvijeni nad gospodarstvom. Ako se dalje akumuliraju, to bi moglo biti malo previše za održavanje rasta - rekao je zastupnik iz vladajuće stranke CDU Matthias Heider.

Merkel je pak izbjegavala dizati uzbunu, pa je u obraćanju Bundestagom pretprošli tjedan zastupnicima rekla da u budućnosti vidi vremena rasta, dok je prognoza za Europsku uniju - pomalo oblačno vrijeme.

Vijeće ekonomskih stručnjaka isti je tjedan srezalo prognozu rasta za 2019. na 0,8 posto s ranijih 1,8 posto.

Međutim, unatoč svemu, poruka iz unutarnjeg kruga Angele Merkel je jasna - nema uzbune, piše Bloomberg.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
10:41 03.04.2019.

Koliko su uveli inženjera, čovjek bi očekivao da se spremaju na put za Jupiter, a ne da im prijeti recesija.

PA
pofuk_alo
08:39 03.04.2019.

I di buju sad radili svi oni divni doktori i inženjeri pristigli iz Azije i Afrike?

MP
miroslav.petkovic.7564
09:25 03.04.2019.

U vrjeme Angele Merkel otvoreno je milione radni mjesta. Ekonomija nikad jaca .Ekonomija im je jaka zajedno ko Francuska i Engleska.Njemci polako se okrecu ka Rusiji juer ih ameri sputavaju.Oni hoce bit slobodarski narod. Vidim ovdje u Rus otvaraju tvornicu MERCEDESA uskoro i OPELA .Grade Sjeverni tok plinovod posa rade sa Rusima.ameri mogu samo pricat prcu koce skim i sta.Kazu Rusi ovog puta Njemci nece kapitulirat mismo snjima.A kome se nesvida zemlja Angelina nemora ic unju. Njezina najveca i kardinalna greska jeste u tome pustanje mgranata u zemlju, A sve ostalo skim ce suradivati je stvar svake suverene zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije