Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV POPLAVA

Vrhunac vodenog vala očekuje se u nedjelju u Osijeku, MUP objavio najnovije stanje

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite/Facebook
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.08.2023.
u 11:27

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu, javlja MUP.

Vrhunac vodenog vala očekuje se u nedjelju u Osijeku, gdje su na lijevoj obali Drave postavljene ograde zbog izlijevanja rijeke na šetnicu pa Stožer civilne zaštite građane poziva na oprez. Drava se u petak popodne prelila na šetnicu lijeve obale, između Pješačkog mosta i ZOO vrta te Pješačkog mosta i kupališta Copacabana te na lukobranu kod Kampusa.

Tijek događaja pratite ovdje:

11:20 -  Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu, javlja MUP navodeći kako je izvanredno stanje na Dravi – Donji Miholjac, dok su izvanredne mjere na Dravi – Vrbovka, Podravska Moslavina.

 


11: 00 - Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da su u suradnji s policijom postavljene ograde i zatvoreni prilazi tom dijelu šetnice kako se građani ne bi kretali tim područjem.

POVEZANE VIJESTI:

Vulin je upozorio je da je Drava brza, mutna i nosi velike količine drvne mase i ostalog otpada koji je pokupila uzvodno zbog čega se ne vidi rub šetnice pa postoji opasnost za pješake i bicikliste da pređu rub i upadnu u korito rijeke, što može biti iznimno opasno.

Ponovio je da u gradu Osijeka nema ugroženih područja.

"Obišli smo i područje ZOO vrta, gdje su utvrđene procjedne vode na nekoliko mjesta, no iskorištene su vreće s pijeskom kako bi se napravili tzv. bunari tako da ni tu ne očekujemo probleme", istaknuo je Vulin.

VIDEO: Poplave diljem Europe: U Norveškoj evakuirali tisuće ljudi

Prema njegovim procjenama vrhunac vodenog vala u Osijeku očekuje se tijekom nedjelje poslijepodne kada bi na šetnici dubina vode mogla iznositi i 70 centimetara.

Vulin napominje da je takva situacija potpuno predviđena kada se sama obaloutvrda projektirala.

"Nasip je iza šetnice tako da ovo prelijevanje vode nije izvanredna situacija već je to je retencija gdje se voda zadržava kako bi se spriječilo daljnje podizanje vodostaja i ugrožavanje ostalih područja grada, objasnko je načelnik Stožera grada Osijeka.

Dodao je da je Osijek iznimno dobro utvrđen zahvaljujući radovima koje su izvele Hrvatske vode u posljednjih nekoliko godina od posljednje poplave 2014 godine. Tada je, naglašava Vulin utvrđena obaloutvrda kod Donjeg grada na desnoj obali i na lijevoj obali kod naselja Podravlje.

"To znači da ove visoke vodostaje i rekordne protoke dočekujemo relativno mirni i spremni te da niti jedno domaćinstvo ili vikendica nisu ugroženi", rekao je.Napomenuo je da da su preventivno pripremili stotinjak vreća zbog procjednih voda u ZOO vrtu dok drugdje nije bilo potrebno postavljati vreće s pijeskom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije