Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Novogradnja: U Slavonskom Brodu nakon licitacije iznenađenje

Vrhovni sud vratio slučaj Slavonski Brod u novi postupak, ocu pozlilo

slavonski brod
Franjo Lepan / 24 sata
27.10.2009.
u 11:00

To znači da bi se na kraju stvar za taj grad mogla spasiti iako to još nije sigurno. Još nije gotovo ni s prodajom na dražbi, jer Brod se može žaliti na rješenje o dosudi novca Novogradnji.

– Već sam desetljećima s obitelji u toj kućici i mogli su mi ponuditi pravo prvokupa. Skupili bi nekako novac, snašli bi se za taj komad zemlje, a ako nas sad istjeraju iz naših domova, nećemo imati kamo.

Bili smo dobri dok je trebalo braniti Hrvatsku, bili smo dobri kad smo s puškama išli na tenkove, a sad nas tjeraju na ulicu, rekao je Mensut Fideli, veteran Domovinskog rata koji sa suprugom, bratom i još sedam članova obitelji stanuje u kući koja se, kao i ostala imovina u vlasništvu grada Slavonskog Broda našla na dražbi.

Odbijeno izuzeće
Fideli je samo jedan od tridesetak Brođana koji su se ujutro okupili pred zgradom Općinskog suda kako bi prosvjedovali zbog dražbe na kojoj se, kako bi se namirila potraživanja Novofgradnje nastala dogradnjom odmarališta Ferijalnog saveza na korčuli, našlo devet zemljišta i objekata u vlasništvu Slavonskog Broda. Grad je pokušao u posljednji trenutak zaustaviti ovrhu zatraživši izuzeće suca Ivana Buruša te predsjednika Općinskog i Županijskog suda, no taj je zahtjev odbijen. Ogorčen ovom odlukom, gradonačelnik Mirko Duspara napustio je sud. -Tražimo samo odgodu postupka dok Vrhovni sud ne donese rješenje o zaštiti zakonitosti. Hrvatski fond za privatizaciju ustvrdio je da Novogradnja nema pravo na potraživanja proizašla iz radova obavljenih još osamdesetih godina prošla stoljeća, jer ona nisu bila ni iskazana u privatizaciji te tvrtke, kaže Duspara koji je neposredno nakon licitacije otišao u Zagreb kako bi se sastao sa predstavnicima europske Komisije te im izložio ovaj slučaj.

U isto vrijeme dok se pred sudom odvijala drama, nastavljena je licitacija na kojoj su se pojavila četiri kupca.

Odluka Vrhovnog suda
Požeška tvrtka Grbić izlicitirala je parcelu u Kozarčevoj za 1,5 milijuna, sama Novogradnja kao najveći ponuđač za 8,5 milijuna kuna kupila je parcelu u Strossmayerovoj ulici te gradilište u Radićevoj za 174.600 kuna, dok je trafostanicu u Starčevićevoj za 25 tisuća kuna kupio Zoran Grgić. samo nekoliko sati po završetku licitacije, Vrhovni sud objavio je presudu kojom potvrđuje zahtjev Grada i cijeli postupak vraća na početak, a Brođani su odahnuli. -Vjerujem u pravnu državu i pretpostavljam da će dražba biti poništena, kaže Duspara.

Ključne riječi

Komentara 60

MM
Mladen Miletić
13:40 27.10.2009.

Kako vidimo zdravi hrvatine; na visokim funkcijama kako tek izgledaju bolesni ?

MM
Mladen Miletić
11:10 27.10.2009.

Maratonci su prije dva dana trčali u znak podrške gradu , ili točnije oni su pobjegli na vrijeme da nevide kao država- zakon funkcionira...

Avatar jura-100
jura-100
12:42 27.10.2009.

Možda bolje da Duspara pokrene inicijativu za izuzeće SEBE iz RH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije