Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražni zatvor

Vrhovni sud uvažio žalbu, Mamić bi mogao biti izručen

Zdravko Mamić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
13.11.2018.
u 16:29

Viši je sud, pak, potvrdio odluku iz Osijeka kojom je u veljači odbijen zahtjev Mamićevih odvjetnika da se iz spisa izbace iskazi svjedoka

Osječki sud ponovno će odlučivati hoće li se Zdravku Mamiću odrediti istražni zatvor i u slučaju druge optužnice protiv njega. Vrhovni je, sud, naime, ukinuo rješenje Županijskog suda u Osijeku iz srpnja, kada je optužno vijeće odbilo zahtjev USKOK-a za istražni zatvor u tom, drugom sudskom postupku. Predomisle li se osječki suci pa ipak izvijećaju novi istražni zatvor, otvorit će to vrata ka mogućem izručenju Zdravka Mamića u ruke hrvatskog pravosuđa.

Mamić je, podsjetimo, na dan svoje prve presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, čije je državljanstvo izborio, pa tako nije ni čuo uživo kada mu je izrečeno šest i pol godina zatvora. Kako mu je kazna veća od pet godina, odmah mu je određen i istražni zatvor, a očito sluteći takav scenarij, Mamić je i "zbrisao". Ministar sigurnosti u BiH Dragan Mektić istoga je dana poručio: “Ustavom BiH propisano je da ne može izručiti svog državljanina.”. Ipak, po sporazumu dvaju susjeda, u BiH ipak nisu sigurni osuđenici za organizirani kriminal, korupciju i pranje novca, te oni za čija je kaznena djela propisana kazna veća od 10 godina zatvora. Njih se, dakle, može izručiti. Zdravko Mamić nije ni u jednoj kategoriji, osuđen je za gospodarski kriminal s predviđenom kaznom do 10 godina zatvora. No, na skliskom je terenu u slučaju druge optužnice, još nepotvrđene, jer ga se tamo tereti da je organizirao zločinačko udruženje. Odredi li mu se istražni zatvor i u tom postupku, moglo bi to, tako, aktivirati ugovor o izručenju s BiH.

No, USKOK-ov su zahtjev osječki suci ljetos odbili, uz objašnjenje kako protiv iste osobe ne mogu istovremeno egzistirati dvije odluke o određivanju istražnog zatvora u dva predmeta. Tužitelji su se žalili, a Vrhovni sud je sada ukinuo to rješenje i zatražio novo odlučivanje.

Viši je sud, pak, potvrdio odluku iz Osijeka kojom je u veljači odbijen zahtjev Mamićevih odvjetnika da se iz spisa izbace iskazi svjedoka. Branitelji su, naime, stava kako su doslovno svi iskazi nezakoniti jer obrana nije bila prisutna pri ispitivanju svjedoka, no osječki se sud s njima ne slaže. Cijeli je predmet, za čiji je transport nužan malo veći kombi, završio, stoga, na Vrhovnom sudu – i proveo tamo devet mjeseci. Nakon što je ta odluka "amenovana", nema više zapreke da se odlučuje o potvrđivanju druge optužnice, nakon tri propala pokušaja. USKOK ju je, inače, podigao prije ravno 16 mjeseci, a još nije postala pravomoćna. Bude li potvrđena, Mamićima slijedi novo suđenje u Osijeku.

Braća Zoran i Zdravko Mamić, Zdravkov sin Mario, zatim Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić terete se, podsjetimo, za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Nije tu kraj njegovim mukama jer se protiv Zdravka Mamića vodi još i istraga, dakle ukupno treća dosad, a i ona je prebačena u Osijek.

Pogledajte i video Mamića kako u Međugorju prati utakmicu finala SP-a:

Ključne riječi

Komentara 131

AB
abendblatt
15:41 13.11.2018.

Mamicu,ne daj se,tvoje zasluge za Dinamo i hrvatski nogomet,su puno vece od ovog za sto te terete,a nisu vjerodostojno dokazali, postoje Sudovii u EU.,kojima se moras zaliti.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:45 13.11.2018.

Koje nebuloze i bolesne konstrukcije prodaje partijski USKOK i čime se oni bave. Da je Mamić izvukao 200 milijuna kn iz Dinama, pa Dinamo bi nestao, ne bi bilo za plaće kao što npr. u Uljaniku ili 3.maju nemaju za za plaće radnika jer su likovi iste ideologije i svjetonazora kao zaposlenici uskoka opljačkali te socijalističke mastodonte. Banditi u uskoku se bave Dinamom u kojem nikada nisu kasnile plaće i koje su iznadprosječne, boli ih Dinamov uspjeh iza kojeg stoji Mamić te lažima i konstrukcijama hrane i zabavljaju javnost da bi prikrili svoj i lopovluk svojih svjetonazorskih drugova.

DU
Deleted user
15:26 13.11.2018.

Udba kao sudba !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije