Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju Indeks 3

Najzvučnije ime među profesorima s Ekonomskog fakulteta bila je profesorica Deša Mlikotin Tomić koja je bila osuđena nepravomoćno na godinu i dva mjeseca zatvora
04. ožujka 2013. u 12:52 5 komentara 354 prikaza
sud
Foto: web

Malo više od tri godine, nakon što je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Zorana Luburića donijelo nepravomoćnu presudu u slučaju Indeks 3, kojom je 19 od 21 optuženika osuđeno što na uvjetne što na zatvorske kazne, presuda je danas ukinuta.

 Bitne povrede

Točnije, sjednica Vrhovnog suda, na kojoj se trebalo raspravljati o žalbama USKOK-a i branitelja nije ni održana, jer je vijeće Vrhovnog suda zaključilo da se radi o bitnim povredama kaznenog postupka, zbog čega je, sukladno praksi Vrhovnog suda, odmah donijelo ukidajuću presudu, ni ne raspravljajući o činjeničnom stanju spisa.

Kako neslužbeno doznajemo, među bitnim povredama kaznenog postupka, koje su razlog za ukidanje presude je i povreda prava na obranu jer predsjednik sudskog vijeća nije obrazložio zašto je neke dokaze izdvojio kao nezakonite, nije obrazložio zašto su odbijeni svi dokazni prijedlozi obrane te je u pisanom obrazloženju presude, što su branitelji okrivljenika isticali u svojim žalbama, umjesto svog obrazloženja naveo činjenični opis optužnice onako kako ga je postavio USKOK.

Afera Indeks 3 bavila se korupcijom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a među 21 optuženikom bilo je 11 djelatnika fakulteta (profesora, asistenata, vanjskih suradnika i djelatnica referade). Ostali optuženici bili su studenti i posrednici, a među optuženim profesorima najzvučnije ime bila je Deša Mlikotin-Tomić, bivša predsjednica saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Ona je bila nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora, a bila joj je izrečena i zabrana obavljanja zvanja u trajanju od tri godine.

Pet zatvorskih kazni

Od 19 osuđenih optuženika, njih 14 bilo je osuđeno na uvjetne kazne, dok ih je pet bilo osuđeno na zatvorske kazne. Osim Deše Mlikotin-Tomić, na zatvorsku kaznu bili su osuđeni profesori Tihomir Vranešević i Jadranko Grgona, djelatnica referade Julijana Ljubić te posrednik Milan Ćevid, koji je dobio i najvišu kaznu - bio je osuđen na dvije i pol godine. Upravo njegovo priznanje, branitelji ostalih optuženika isticali su kao najproblematičnije, jer je priznao sve za što ga je USKOK teretio, a nije htio odgovarati na ničija pitanja ni iznositi obranu.

>>Prodaja ispita: Među uhićenima sin i suprug Bajićeve zamjenice

>>Uvjetne kazne za kupoprodaju ispita na Prometnom fakultetu

 

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • stalno lazu:

  Vidi sad bande. Nepravomocne presude. Kad su se pare talozile kao proteini na kanalizacijske cijevi onda je bilo fino. A sad nisu krivi. Da je kojim slucajem bila neka drugacija vladajuca garnitura..

 • -obrisani-:

  Obzirom da živimo u korumpiranoj državi, gdje nije za osudu kupovanje ispita, diploma, stažiranja, specijalizacija. To je pohvalno za svakoga onoga koji ima određenu sumu nekada DM sada EUR-a. Da nije toga puno manje bi bilo intelektualaca od intelektualaca. Kako ... prikaži još! bi se odrazilo da jedan vlasnik poliklinike, ordinacije u svojoj obitelji nema osobu koja bi radila sa njim. Kelaviću je to jako dobro poznato. Da li je Bajićeva zamjenica zbrinuta bolovanjem ili je čeka njeno radno mjesto. Svi oni koji su samo pomagali bogatašima, smatrali su da se njihovi vrli i poznati roditelji trebaju odužiti. Šteta što se vladajući nisu pobrinuli i zaposlili upravo nekog tko je platio ispite, diplome, danas ne bi trebali lagati zbog kašnjenja izvješća. Ovdje je ključna osoba sudac Luburić, a znamo li nešto o njemu. Da li su možda prozvani i oslobođeni upravo njemu nešto ponudili. Budimo i mi lopovi, kamatari, psihopate, pobrinimo se i biti će mo poštenjačine. Lova sva vrata otvara.

 • Avatar Forrest Gump
  Forrest Gump:

  Banda lopovska će na kraju biti i oslobođena, a sudac koji je namjerno tako postavio presudu, vjerojatno masno podmićen, neče imati nikakvih sankcija i eto..farsa na hrvatski način...psi laju karavane prolaze...