Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNO

Vrhovni sud ubojici T. Tomičića kaznu smanjio za dvije godine

jelec
Marko Lukunić/Pixsell
08.03.2010.
u 18:53

Nakon pucnjave u klubu Diogenes Jeleč je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora, a sada mu je otpala kazna za prijetnju.

ZAGREB – Vrhovni je sud za dvije godine umanjio kaznu Miroslavu Jeleču (33), koji je lani u travnju osuđen na jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora zbog ubojstva Tvrtka Tomičića (47) u srpnju 2008. Osim za ubojstvo Tomičića, kojeg je izrešetao automatskom puškom u klubu Diogenes, Jeleč je osuđen i za općeopasnu radnju, za ilegalno posjedovanje oružja, za otmicu vozila te prijetnju policajcu.

Stanje pogrešno utvrđeno

Za ubojstvo je dobio 12 godina, za općeopasnu radnju tri godine, za prijetnju policajcu šest mjeseci, a za ostala djela po tri mjeseca, pa mu je kazna ujedinjena u jedinstvenu kaznu od 14 godina. Jeleč se žalio tvrdeći da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje jer policajcu koji ga je uhitio nije prijetio. To je tvrdio i tijekom cijelog suđenja, a na koncu je Vrhovni sud dio osuđujuće presude koji se odnosio na prijetnju policajcu ukinuo te mu je kaznu za ubojstvo umanjio za dvije godine. Jeleč je tako osuđen na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora.

Svjedoci i uporaba sile

Što se tiče Tomičićeva ubojstva, Vrhovni je sud smatrao da niži sud nije dovoljno olakotnim cijenio vrlo agresivno ponašanje samog Tomičića i njegov udio u ubojstvu.

Što se pak tiče prijetnji policajcu, viši je sud smatrao da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje jer “niži sud nije u dovoljnoj mjeri analizirao i cijenio iskaze ispitanih svjedoka u odnosu na sadržaj izvještaja o uporabi sile”.

Policajac koji je uhitio Jeleča u istrazi je detaljno opisao uhićenje, no ni u jednom trenutku nije spominjao prijetnju. Da mu je Jeleč prijetio ubojstvom, kazao je tek na glavnoj raspravi, i to na upit tužiteljice. No Vrhovni sud smatra da iskaz policajca “trpi od brojnih nedorečenosti i proturječja, a u velikom dijelu nije čak ni u suglasju s policijskim izvještajem, a ni s navedenim prijetnjama u činjeničnom opisu djela za koje je optuženik proglašen krivim”.

Komentara 1

MP
mparac3
04:56 09.03.2010.

12 godina zatvora? Pa vise bi dobi da je ubio psa ili macku nekoga hrvatskog tajkuna.... Aj dobro, neka se zna koliko hrvatski vrhovni sud drzi do necijega prava na zivot.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije