Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNA ZAVRZLAMA

Vrhovni sud o Jeleniću i aferi mason: 'Prihvaćena mu je žalba, stegovni postupak nije razlog za suspenziju'

Dražen Jelenić
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/3
03.09.2021.
u 11:16

Vrhovni sud je prihvatio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća

Vrhovni sud RH danas je objavio priopćenje o svojem postupanju u vezi bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i takozvane "afere mason".

Podsjetimo, Jelenić je, nakon što je lani otkriveno da je mason, a da svoje članstvo nikada nije prijavio, lani podnio ostavku na mjesto Glavnog državnog odvjetnika. Nakon toga postao je zamjenik glavne državne odvjetnice ali ubrzo je udaljen s dužnosti na tri mjeseca zbog svog članstva u tajnom društvu. 

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek tada je podnijela protiv Jelenića zahtjev za pokretanje stegovnog postupka zbog povrede etičkoga kodeksa kojima je nanesena šteta ugledu DORH-a, te predložilo da se Jelenića razriješi dužnosti. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vrhovni je sud postupao u okviru svoje mjerodavnosti kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika. Prihvatio je žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća. Prvostupanjskim je rješenjem produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Državnoodvjetničko vijeće, postupajući u povodu zahtjeva glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, odlučilo je 13. travnja 2021. privremeno udaljiti od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice na rok od tri mjeseca. Vijeće je 28. travnja 2021. donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupak protiv zamjenika glavne državne odvjetnice. Stegovni je postupak u tijeku.

Vrhovni sud smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice. Stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Po ocjeni Vrhovnoga suda odluka Državnoodvjetničkog vijeća ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti.

U ponovljenom će postupku Državnoodvjetničko vijeće donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otklonit uočene nedostatke", stoji u priopćenju Vrhovnog suda. 

Komentara 32

DU
Deleted user
12:06 03.09.2021.

Pa koja komedija, u HR se skoro svaka presuda ponistava jer "nije dovoljno argumentirana". Pa tko pise te presude i kakva je strucna sprema tih osoba ? U nasim zakonima je toliko toga dvosmisleno da se skoro svaka presuda moze ponistit jer netko drugi na to gleda drugacije. Ma ... uzas...

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
11:29 03.09.2021.

Nikad mi neće u pravosuđu biti jasno kako može neko više pravno tijelo poništiti odluku nižeg pravnog tijela radi uočene pravne nepravilnosti...što onda ovi u nižem pravnom tijelu ne poznaju zakone i pravne propise?..zamišljam nekog kirurga ili vozača kamiona da njihove greške ispravlja naknadno netko drugi...i to potpuno bez ikakvih sankcija!.. U pravosuđu jednostavno netko viši procjeni da je niži pogriješio i vrati na ponovni postupak i to bez ikakvih konzekvenci-nikome ništa,a vi rajo se glođite i dalje

Avatar gunner12345
gunner12345
12:13 03.09.2021.

plenković postavio masona na čelo dorha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije