Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA MOL

Vrhovni sud danas o presudi Sanaderu

06.07.2021.
u 07:00

Bivši premijer u aferi Ina-MOL nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora

Vrhovni sud će, kako je planirano, danas i sutra raspravljati o žalbama na presudu u aferi Ina-MOL. Nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu, bivšem HDZ-ovu premijeru, i Zsoltu Tamasu Hernádiju, šefu MOL-a, donesena je koncem prosinca 2019. Riječ je bila o ponovljenom postupku jer je prvu, pravomoćnu osuđujuću presudu iz 2012. Ustavni sud ukinuo u srpnju 2015.

Sanader je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, dok je Hernádi u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora. Sanader se teretio da je od Hernádija uzeo 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom iako na to nije imao pravo. Tijekom prvog suđenja na optuženičkoj klupi Sanader je bio sam, jer je u to vrijeme naše pravosuđe “ratovalo” s Mađarima.

Za Hernádijem je bio raspisan europski uhidbeni nalog (EUN), no Mađari su ga odbili izručiti uz obrazloženje da je on njihov nacionalni interes. Bila je raspisana i Interpolova tjeralica, no Mađarska je uspjela ishoditi da se ta tjeralica povuče. Zanimljivo je da je EUN-u usprkos Hernádi putovao i u Austriju i Njemačku, koje po tom nalogu nisu postupile.

Što se tiče Sanadera, on trenutačno izdržava kaznu od šest godina zatvora za aferu Planinska. U još dva postupka, za Hypo i Fimi mediju, nepravomoćno je osuđen, dok je za HEP-DIOKI nepravomoćno oslobođen.

>> Pogledajte i ovaj video: Gazda imanja u Podravini čak 28 godina držao roba i prisiljavao ga na težak fizički rad

Komentara 21

DU
Deleted user
07:42 06.07.2021.

Kao prvo trebalo bi strpat u zatvor sve one aktere koji ove sudske procese oduljavaju,,,pa dati drugima na znanje da se jedan sudski proces ne moze oduljit 10-15 godina........I onda tek udarit po lopovima..........

Avatar southman
southman
07:24 06.07.2021.

Ćaća je nedvojbeno kriv ali prema sudskim dokazima kojih nema najpravednije bi ga bilo osloboditi.

TM
trade_mark
11:40 06.07.2021.

pa naravno da će ga osloboditi. pa nije mu stranka badava vrbovala suce za vrhovni sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije