Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U iščekivanju

Vrh vodenog vala na Dunavu približio nam se na 280 km

dunav poplave (1)
Foto: Branimir Bradarić
1/10
09.06.2013.
u 13:37

Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave, a od danas je zabranjena i plovidba brodovima na hrvatskom dijelu Dunava.

Na području Vukovara i ostalih naselja uz Dunav vrše se zadnje pripreme kako bi nadolazeći vodeni val bio prihvaćen sa što manje problema. Otok sportova, nasipi na Budžaku, Adica i središte grada gotovo su "opasani“ zečjim nasipima koji bi, prema ranijim iskustvima, trebali biti dovoljni da se kritične gradske točke obrane od vodenog vala.

Od danas je na punjenju vreća za izgradnju zečjih nasipa angažirano i 100-ak pripadnika Hrvatske vojske koji su se pridružili svim ostalim službama koje su već angažirane na raznim poslovima obrane od poplava. Po riječima Zorana Đurokovića, voditelja Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, jutros je u 10 sati vodostaj Dunava kod Batine dosegao 650 centimetara što je automatski značilo i proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava na Dunavu za područje Osječko – baranjske županije.

– Vrh vodenog vala u Hrvatsku bi trebao stići u drugoj polovici tjedna pred nama. Kod Vukovara bi on trebao biti idući vikend, istakao je Đuroković napominjući da se na terenu čini sve kako bi sva područja uz Dunav bila obranjena. Iako se nerado govori o prognozama maksimalnih vodostaja Đuroković kaže da treba očekivati drugi najviši ikada zabilježeni vodostaj Dunava ali i da ne bi bilo iznenađenje kada bi ovaj vodostaj bio i rekordan.

– U Mađarskoj se bilježe apsolutni maksimumi s tim što vodostaj i Dalje raste. Kod Budimpešte se očekuje vodostaj od 890 centimetara što je za 30-ak centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja. Kada je riječ o Vukovaru očekuje se vodostaj od oko 750 centimetara što je za 31 centimetar više od vodostaja zabilježenog 2006 godine koji je drugi po visini bio do sada. Najviši vodostaj Dunava kod Vukovara zabilježen je 1965. godine kada je dosegao čak 769 centimetara. Za vikend bi mogli biti opet tu negdje - rekao je Đuroković.

Koliko su u Hrvatskim vodama ozbiljno shvatili nadolazeći vodeni val govore i sve pripreme u gradu. Planirano je da se na području grada izgradi oko 1,5 kilometara privremenih nasipa za što će biti iskorišteno oko 150.000 vreća punjenih pijeskom. Otprilike toliko broj vreća sa pijeskom biti će iskorišten i na području uz Dunav u Osječko – baranjskoj županiji. Za obranu 138 kilometara obale Dunava u Hrvatskoj angažirano je tisuću ljudi što je, kako kaže Đuroković, dovoljan broj s obzirom na sve nasipe, poplavna područja i slično.

– Koliko god situacija bila ozbiljna nema mjesta panici. Sva branjena područja ćemo i obraniti jer smo se spremali za maksimalne visine vodenog vala. Ipak, sa poplava se nikada ne zna. Strahujemo po malo od visine vala kao i trajanja tako ekstremno visokih vodostaja. Spremni smo i za djelovanje ukoliko dođe do incidenata, odnosno, popuštanja nasipa u nekim područjima - rekao je Đuroković.

Današnjem sastanku gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje prisustvovala je i direktorica vukovarskog Vodovoda koja je poručila građanima da ne moraju strahovati za kvalitetu pitke vode. – Ukoliko crpne stanice budu poplavljene ili dođe do nekih drugih problema prjeeći ćemo na alternativna crpilišta. U svakom slučaju problema neće biti, rekla je Zebec. Zadovoljan do sada učinjenim je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je krajem prošlog tjedna pozvao sve radno sposobne građane da se uključe u poslove obrane od poplava.

- Voda će doći i mi ćemo obraniti Vukovar. Imamo iskustva u tome i od prije. Dosta smo vježbali proteklih godina ali smo zato malo gradili nasipi. Trebali smo i više toga napraviti pa ne bi imali ovakvih problema. Osobno razmišljam o danima poslije vodenog vala kada se situacija smiri i kada nas zadesi druga elementarna nepogoda a to su komarci. Očekujem od ministarstva zdravstva da Vukovaru i Vukovarcima pomogne da se obranimo od tih malih napasnika kako bi mogli normalno živjeti, rekao je Sabo.

>>Dunav prešao 650 centimetara. Uspostavljene izvanredne mjere

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije