Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ignorirali obilježavanje

Vrh države u Brezovicu poslao ministra, župana i zastupnika

Dan antifašističke borbe
Nikola Cutuk/PIXSELL
23.06.2018.
u 08:43

Izaslanik predsjednice Matija Posavec naglasio je da su i antifašizam i Domovinski rat u temeljima moderne hrvatske države

Državni vrh ni ove godine nije došao na proslavu Dana antifašističke borbe, poslali su tek izaslanike, rekli bi neki “drugi ešalon”. Ovaj je potez očekivano naišao na brojne kritike, među ostalim i Dragutina Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH koji je podsjetio kako obilježavanje ovog dana donedavno nije moglo proći bez prisutnosti predsjednika države.

Revizionističke floskule

– Sjetimo se jasnih i beskompromisnih poruka koje smo tada čuli i u Brezovici i u Jasenovcu. Unatrag nekoliko godina očito ti dani nisu dovoljno važni za osobe na čelu Hrvatske, a jasne poruke privrženosti ideji i idealima antifašizma, na kojima počiva moderna Europa, zamijenjene su revizionističkim floskulama o osudi svih totalitarizama koji su jednaki bilo da je riječ o nacifašizmu, komunizmu i socijalizmu. A to je laž – rekao je jučer Habulin na proslavi u šumi Brezovica pokraj Siska.

Dan antifašističke borbe
1/13

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kao jedini od ministara, međimurski župan Matija Posavec (HNS) bio je izaslanik predsjednice RH, a saborski zastupnik Mario Šimić (HDZ) izaslanik predsjednika Sabora.

– U današnjoj je Hrvatskoj aktualna vlast pretvorila antifašizam na državnoj razini u privlačno upakirani proizvod izložen u izlogu namijenjen svijetu, a iz dana u dan suočeni smo sa sve agresivnijom propagandom povijesnog revizionizma – istaknuo je Habulin.

Političkog analitičara Žarka Puhovskog ne čudi odsutnost državnog vrha jer, komentira, “riječ je o drugorazrednom blagdanu što odgovara općoj atmosferi”.

– Očito misle da bi ih se više prozivalo da odu tamo. Političari rijetko griješe oko te opće atmosfere, pa su pogodili da ovo nije prvorazredni događaj – kaže nam Puhovski.

Na samoj proslavi Dana antifašističke borbe ministar Dražen Bošnjaković rekao je kako jučerašnji datum simbolizira i činjenicu da je Hrvatska danas jedna od zemalja pobjednica 2. svjetskog rata te dodao da su se u Brezovicu došli pokloniti hrabrosti sisačkih partizana, ali i 230.000 građana Hrvatske koji su sudjelovali u borbi protiv fašizma.

– Ponosimo se time što smo imali jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi. No, pobjeda nad fašizmom 1945. Hrvatskoj nije donijela državu zasnovanu na vrijednosti antifašizma jer u toj državi nije bilo slobode, jednakosti, vladavine prava... Ali to ne umanjuje vrijednost antifašizma i boraca i ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu – istaknuo je Bošnjaković.

“Ruganje žrtvama”

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Matija Posavec podsjetio je da je 22. lipnja 1941. započela organizirana borba za slobodu i mir, protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva.

– Antifašizam i Domovinski rat u temeljima su moderne hrvatske države. Oni ne isključuju jedno drugo i svaka podjela oko povijesnih pitanja u hrvatskoj javnosti loša je za budućnost Hrvatske. Svako stvaranje umjetnih sukoba između onih koji su za antifašističku borbu i onih koji su za Domovinski rat je besmisleno jer jedno s drugim nije u suprotnosti – kazao je.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) rekla je da je polovica članova Prvog partizanskog odreda u ratu dala živote za pravednu stvar, no da se danas rugaju njihovim žrtvama.

– Na natpisu na križu na ulazu u SP Brezovica novcem Katoličke crkve ispisana je krivotvorina o izmišljenih i nepostojećih 5000 žrtava brezovačke šume, ne zato što autori tog uratka ne znaju da je to laž, već zato što je cilj samo bio da se heroje antifašizma ponizi pred mjestom na kojem se slavi njihova žrtva za današnju modernu Hrvatsku koju volimo svi smatrati dijelom europske antifašističke obitelji. Srž problema je što se to događa uz asistenciju države i Crkve, a bez države koju vodi HDZ to ne bi bilo moguće – dodala je Ikić Baniček.

Na svečanosti su bili nazočni i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, više saborskih zastupnika, među kojima i Davor Bernardić te Milorad Pupovac, predstavnici diplomatskog zbora te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojem su okupljeni uputili zvižduke.

Komentara 37

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
09:06 23.06.2018.

sve paraziti i lesinari

AL
alf
10:10 23.06.2018.

Jesu li odmah produzili u Srb? Sve isti drugovi "antifasisti? Nikako da zavole Hrvatsku. NJima je je Sugoslavija dala dobar dio onoga sto su oteli kokosari zlocinca Tite.

DU
Deleted user
10:02 23.06.2018.

Evropa se rijesila fasizma idobila slobodu. Mi se rijesili fasizma i dobili komunizam, pa nas pola fali, blago nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije