Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGLI SPORAZUM

Vrgorac izbjegao nove izbore, prihvaćena odluka o privremenom financiranju

Rudolf Grljušić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
29.12.2015.
u 23:27

Grljušić je rekao da treći lokalni izbori nemaju smisla i kako se nada da će se radi boljitka grada postići dogovor

Vrgoračko Gradsko vijeće večeras je prihvatilo odluku o privremenom financiranju nakon što je HDZ-ov gradonačelnik Rudolf Grljušić postigao sporazum s oporbenim vijećnicima Nezavisne liste mladih (NLM), SDP-a i HNS-a te je tako Vrgorac izbjegao da po treći put u godinu dana ide na nove izbore.

Gradonačelnik Grljušić podnio je na Gradskom vijeću 18 milijuna kuna "težak" proračun za 2016. godinu, no nitko od oporbenih stranaka nije htio podržati proračun. Najavljeno je bilo odbijanje proračuna i rušenje gradonačelnika Grljušića, nakon čega bi se u Vrgorcu išlo na nove izbore, po treći put u godinu dana.

Sjednici, koja je kasnila sat i pol, prethodili su dogovori i pregovori po hodnicima zgrade, nakon čega je predsjednik NLM-a ponudio gradonačelniku da potpiše 15 točaka reorganizacije i sistematizacije gradske uprave i njezinih ustanova koje gradonačelnik i HDZ trebaju ispunit do 31. ožujka, a da ga zauzvrat NLM i SDP ne ruše.

Prvu ponudu gradonačelnik nije prihvatio, nakon čega je NLM zajedno s SDP-om i HNS-om ponudila gradonačelniku da potpiše 15 točaka sporazuma i Odluku o prijevremenom financiranju do 31. ožujka 2016., a da se proračun povuče tj. ne stavi na glasovanje.

Gradonačelnik Grljušić pristao je na povlačenje Prijedloga proračuna s dnevnog reda te je za Odluku o privremenom financiranju (do 31. ožujka) glasovalo 14 vijećnika, a jedan je bio protiv. Za privremeno financiranje glasovalo je sedam vijećnika HDZ-a, dva SDP-a i pet NLM-a te vijećnik HNS-a i time produžili mandat gradonačelnika do 31.ožujka, a jedino je vijećnik NLM-a Ivan Šarić glasovao protiv.

Nakon sjednice Šarić je podnio ostavku na mjesto vijećnika i najavio napuštanje NLM-a zbog, kako navodi, neprincipijelnih odluka vodstva NLM koja je prije najavila neprihvaćanje proračuna i rušenje gradonačelnika Grljušića.

Osim Šarića, napuštanje Nezavisne liste mladih najavio je i Mirko Vuković, osnivač NLM-a Vrgorac.

U izjavi za Hinu gradonačelnik Rudolf Grljušić je rekao da treći lokalni izbori nemaju smisla i kako se nada da će se radi boljitka grada postići dogovor. 

 "Treći lokalni izbori nemaju smisla, građanima je dosta izbora, a nama je glavi cilj boljitak Vrgorca. Mi smo s ovom odlukom danas kupili vrijeme, i dobili šansu da u narednih mjesec, dva-tri, sjednemo i pričamo o gorućim pitanjima i da probamo postići sporazum. Oko nekih stvari se nećemo složiti, oko nekih svatko će morati malo ustuknuti, ali ja se nadam da se oko nekih osnovnih pitanja možemo dogovoriti", rekao je Grljušić.

>> Vrgorac: SDP i HDZ se udružili protiv Nezavisne liste mladih

Komentara 1

DD
dr dragon
08:47 30.12.2015.

tko kaze da sdp i hdz nemogu zajedno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije