Vremenske nepogode 'ubijaju' hrvatske delicije: Mnogi proizvođači u očaju bacaju ih u otpad
Traže se načini kojima bi kulen i prije nego što se uopće nadjene u crijevo izgubio vlagu, s obzirom na to da je proizvodnja zbog klimatskih poremećaja sve neizvjesnija, kaže Andrija Matić
Komentari 18
Ja neman problema.Naložim vatru od lozovine,smrekovine i masline onda malo zadimi i zasad nema problema.Svako drugi dan isto,malo citra,promaje i to je to.Kad se bude probalo zovnit ću vas.
Pršuti i svinjsko bez uz ventilatorsko sušenje po kvaliteti zaostaje 300% u odnosu na prirodno sušenje uz buru i dimljenje na hrastovom ili grabovom drvetu . To je industrijska i masovna proizvodnja,onaj tko živi u Dalmaciji i tko to radii na tradicionalan način to je neusporedivo...Ovo što prodaju u dućanima pod "dalmatinsko" to nema veze sa Dalmatinskim pršutom i pancetom...to je industrijska proizvodnja bez dima i drva,to je sasvim stoti drugi proizvod...
Suše oni sad bih rekao. Dodaju natrijev nitrit i druga smeća za boju i okus. Vidjelo to pravog mesa nije.
Dajte-najte, proizvođači odavna koristiju velke ventilatore....ipak je veči problem temperatura !
Joj opet to kmecanje - dosao mi je mraz, a nemam grijalice. Dosla mi je tuca, nisam imao protugradnu obranu. Dosla mi je susa, ali nisam uplatio osiguranje od suse (koje subvencionira EU, usput budi receno), proizvodim psenicu kojoj je cijena vec godinama nisko, umjesto da proizvodim isplativije kulture i imam ugovor s kupcem za otkup. Mislim, nasi ljudi nesto pokusaju i ne razmisljaju unaprije o problemima koji se mogu dogoditi, a kad se dogode onda kukaju - tko bi to mogao predvidjeti. Pa dajte vise ukopcajte mozak, sunce mu njegovo.
Suhomesnati proizvodi sušeni uz pomoć ventilatora imaju miris i aromu na metal i plastiku,umjesto na dim i drvo...,a prodaju se po 200-400 kn/kg,to je prevara kupaca ..
Sušenje pancete u Karlovcu,a prodaje se pod " dalmatinska panceta/ pršut" po visokoj cijeni,to je prevara kupaca...Dalmatinska tradicionalna panceta,pršut su kvalitetniji 400% od takvih industrijskih krivotvorina...sušenih na ventilator...
Ta kobasca je otrov, spasite ljude.
Prebacite se na proizvodnju zdrave hrane , a ne nas sopati s tim otrovom sto aktivira rak kod ljudi!
Mora se uloziti u susare, a ne samo u bembure i mecke
Gospodo,niste shvatili,nije o pršutima već o 'klimatskim promjenama',
Godinama od jedne gospođe kupujem domaće krvavice na prostoru ispred ribarnice. Danas sam išao na ribarnicu s namjerom da kupim sipe i krvavice. Gospođa nije bila tamo. Bojim se da neće ni biti.
Bolje baciti nego se prilagoditi! Ono postoje uređaji za kontorlu ambijentalnih uvijeta, ali naravno bolje uložiti u novi Mercedes nego u osiguravanje proizvodnje!
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Čuo sam i ja da se dosta baca, ali znate čega? Bućkuriša. Pravo meso, domaće meso se ne baca i ne kvari.