Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostalo može čekati

Vrdoljak: Svinjce i kokošinjce moramo hitno legalizirati

ivan vrdoljak, ministar
Žarko Bašić/PIXSELL
13.04.2012.
u 13:03

Nije i ne može biti isti pomoćni poljoprivredni objekt, zgrada usred Zagreba ili apartman 30 metara od mora, kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja

– Iako se svi, kada čuju za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, koncentriraju na more i ljude koji očito imaju više novca te više zagađuju prostor, daleko je veći problem rješavanje nelegalnih poljoprivrednih objekata – upozorio je danas u Osijeku ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak na prvoj javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Naime, čak 90 posto poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj obavlja se u objektima koji nisu legalizirani. Stoga vlasnici poljoprivrednih gospodarstava ne mogu konkurirati pretpristupnim fondovima EU niti povlačenjem novca iz njih podizati standard gospodarstva.

– Iskorišteno je tek dva posto novca iz programa IPARD, a do 2020. u drugom stupu potpora godišnje će na raspolaganju biti 33 milijuna eura. Do tog novca naši poljoprivrednici ne mogu ako nemaju legalizirane objekte – upozorila je i pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner Kuterovac. Prema prijedlogu izmjena i dopuna, koje će proći još 10 javnih rasprava diljem Hrvatske, a krajem svibnja biti na Vladi, obavit će se kategorizacija objekata jer, kaže ministar, ne može se voditi istim pomoćni poljoprivredni objekt i nelegalni objekt u središtu Zagreba ili apartman 30 metara od mora.

Provođenje legalizacije poljoprivrednih objekata bit će vođeno po hitnom postupku, a za legalizaciju neće biti potrebno imati novca. Dosad se, naime, moralo platiti vodni i komunalni doprinos da bi se dobilo rješenje o izvedbenom stanju. Ministarstvo ide s prijedlogom da se za male objekte u poljoprivredi uopće ne obračunava vodni i komunalni doprinos nego samo naknada, a da se doprinosi i naknade mogu platiti na 60 rata, odnosno u sljedećih pet godina. S uplatom prve rate, vlasnik ima legalan objekt. Konkretno, osoba koja iza legalne kuće ima primjerice svinjac ili kokošinjac, odnosno tri do četiri pomoćna objekta veličine 30 do 50 kvadrata, legalizaciju će svakog objekta platiti 1000 kuna.

– Dakle, za 4000 kuna njegovo je gospodarstvo potpuno legalno. Čulo se, posebice u Dalmaciji, da se vidi da je Slavonac pisao taj zakon. No to nije slavonski nego  hrvatski zakon, a selo je isto i u Slavoniji i u Zagorju i u Dalmaciji. To moramo hitno rješavati, ostalo može čekati – kazao je ministar koji je s kolegama obišao i dvije obitelji u općini Podgorač pored Našica koje također imaju bespravno sagrađene poljoprivredne objekte. Inače, samo u Osječko-baranjskoj županiji ima više od 20.000 bespravno sagrađenih poljoprivrednih objekata.

Komentara 40

BI
Biograd
14:08 13.04.2012.

Taj ministar ide okolo pola godine i daje izjave o jeftinoj legalizaciji. Nije on taj koji o cijeni legalizacije donosi odluke, to su vlasti lokalne zajednice koji donose odluke o visini komunalnog doprinosa.

Avatar Axel
Axel
14:19 13.04.2012.

...mogu li legalizirati akvarijum sa ribicama i krletku sa parom kanarinaca. Unaprjed se zahvaljujem na odgovoru ministru!

TO
Toni50
13:24 13.04.2012.

Jaka međunarodno jako priznata \"neovisna\" slobodna hahaha demokratska republika riješava svoj svinjac i kokošinjac !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije