Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadar

Vrdoljak: Ne želim biti Cezar i rušiti 35.000 bespravnih objekata

Ivan Vrdoljak
Dino Stanin/Pixsell
24.04.2012.
u 15:24

Ne želim biti Cezar i donositi odluke o rušenju bez jasnih kriterija. Jednima rušiti, druge puštati da nesmetano žive, nije ni dobro ni pravedno, kaže Ivan Vrdoljak

– Ja stvarno nisam spreman srušiti svih 35.000 bespravnih objekata koje smo naslijedili od bivše vlasti i ne znam odakle bih krenuo. Ne želim biti Cezar i donositi odluke o rušenju bez jasnih kriterija. Jednima rušiti, druge puštati da nesmetano žive, nije ni dobro ni pravedno i mislim da ministar ili neki njegov pomoćnik koji je prije nekoliko godina donio takvu odluku nije dobro postupio. Ne želim tako raditi – rekao je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak za današnjeg posjeta Zadarskoj županiji koja prednjači po broju zaostalih predmeta i izdanih rješenja o legalizaciji objekata.

U razgovoru sa županom Stipom Zrilićem i njegovim suradnicima ministar je doznao da je u Zadru trenutačno 11.000 neriješenih predmeta, a tek prije nekoliko tjedana napisana su prva rješenja o legalizaciji objekata.

– Došao sam kako bih skrenuo pažnju na ono što ih očekuje tijekom ljeta i jeseni, kada će biti zatrpani predmetima za legalizaciju. Godišnje se zaprimi oko 8000 predmeta, a ove godine moglo bi ih biti do 20.000. Zamislite kakva će to biti blokada ureda koji ni do sada nije mogao transparentno i brzo servisirati građane. Nažalost, prvi odgovor koji sam dobio od župana Zrilića bio je da on ne očekuje toliko zahtjeva, ali ipak mislim da ću za nekoliko dana iz Zadarske županije dobiti pismo u kojemu će me obavijestiti o konkretnim potezima – rekao je ministar Vrdoljak.

Ana Mrak Taritaš, zamjenica ministra, na okruglom stolu u Hrvatskoj gospodarskoj komori najavila je za jesen rušenje bespravno podignutih objekata nakon 21. lipnja 2011. godine. Ministarstvo je, naglasila je, spremno uvažiti i prijedloge s terena te su s tim ciljem i krenuli u obilazak Hrvatske kako bi se dobio što pravedniji zakon.

– Nema idealnih rješenja, a ljude najviše zanima tko je ovlašten za mjerenje stanja na terenu: inženjeri građevine ili arhitekture. Končana odluka donijet će se nakon još jednog razgovora s njihovim komorama – rekla je zamjenica ministra i najavila nove zakone o građenju gdje će se uloga građevinskih inspektora drukčije definirati te novi slučaj bespravne gradnje u NP Kornati gdje već 10 objekata ima rješenje za rušenje.

Komentara 18

FE
Felicijen
15:43 24.04.2012.

A s koliko bi se objekata za rušenje zadovoljio ? 15 000 ?

Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
Erwin Johannes Eugen Rommel
15:48 24.04.2012.

On ne zeli biti Neron a ne Cezar...bijeda nepismena!!!

TR
trofaznijudeomasonskikomunjara
15:40 24.04.2012.

Naravno, to je minimalno 35.000 glasova. Vjerojatno i 3-4 puta više. Niti jedan političar ili stranka to ne želi izgubiti, i to trajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije