Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je pravi šef oporbe?

Vrdoljak je iskusan, ali HNS još ne može dati lidera oporbe

27.04.2017.
u 21:05

Bernardić je još zaokupljen SDP-om, izbori će pokazati njegovu snagu, a Vrdoljak zaboravlja da se i Čačić vidio kao šef oporbe

Tko je šef oporbe, pitanje je na koje se i danas, više od sedam mjeseci nakon izbora, traži jasan odgovor. Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji bi to trebao biti po definiciji jer je šef najjače oporbene stanke, još uvijek je poprilično zaokupljen turbulentnom situacijom u stranci, a posebice nadolazećim lokalnim izborima o kojima će itekako ovisiti i njegova politička budućnost. Iako bi mu potezi koje je SDP odigrao oko ministra financija Zdravka Marića (traženje opoziva) trebali konačno donijeti i prve konkretne pluseve.

Bernardić bez garda

U isto vrijeme predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak čini sve što može da “uleti” u prazan prostor i da se u javnosti nametne kao vođa oporbe. No s obzirom na to da je na čelu stranke koja po anketama ne prelazi četiri posto, to nikako ne može biti. No Vrdoljak poprilično mudro igra na dojam, ali i iskustvo, koje Bernardiću vidljivo nedostaje. Često javno nastupa, ima snažne i jasne poruke, elokventan je i energičan i za sada doista dobro koristi činjenicu da se SDP još uvijek konsolidira zbog gubitka dvoje parlamentarnih izbora, odlaska Zorana Milanovića i mukotrpnog procesa izbora novog predsjednika SDP-a.

U cijeloj toj gradnji imidža Vrdoljak je otišao i korak dalje pa naručio i anketu čija je analiza rezultata pokazala da je upravo Vrdoljak lider oporbe.

U SDP-u su tu informaciju dočekali s podsmijehom jer ih je, kažu, podsjetila na neka prošla vremena iz kojih, kažu, u HNS-u očito nisu ništa naučili.

– Kao danas Vrdoljak, i Radimir Čačić je sebe vidio kao lidera oporbe pa čak i premijera. Da takva politika daje rezultate pa bili bi već jednom na deset posto – kaže jedan član vodstva SDP-a.

Ipak, koliko god se tješili, podatak iz ankete da i birači SDP-a o Vrdoljaku imaju bolje mišljenje nego o Bernardiću trebala bi ih zabrinuti. I trebali bi postati svjesni da Davor Bernardić mora poraditi na svojim javnim nastupima, da mora biti jasniji, čvršći i, koliko god mu to bilo teško, pokazati i malo garda, odlučnosti. Što se uostalom može čuti i od mnogih članova SDP-a pa i od ljudi iz samog vrha stranke.

Politički analitičar Žarko Puhovski slaže se da je šef HNS-a Ivan Vrdoljak u odnosu na Davora Bernardića uvjerljiviji i direktniji. Kao što je, dodaje, i šef HSS-a Krešo Beljak. No Beljak je, kaže, čovjek bez stranke, s problemom političkog identiteta, odnosno uopće nije jasno zašto je on u HSS-u, a ne negdje drugdje.

A Vrdoljak, kaže Puhovski, neće dugo uživati u svojoj ulozi šefa oporbe koju si je namijenio jer je očito da se sprema za Vladu prođe li Most loše na lokalnim izborima, odnosno ako izgubi Metković i Omiš.

– Očito je da zbog opcije da se u vlasti otvori prostor za HNS, Vrdoljak jača stranku. Kao što je očito da je jača osoba i sposobniji političar od Bernardića, što se vidi i iz zagrebačke situacije. Vrdoljak je sa slabijim kartama ispregovarao više i ako dobiju gradonačelnicu u Zagrebu, što nije nemoguće, bit će to i značajan korak Vrdoljaka prema poziciji vođe opozicije – smatra Puhovski.

Dodaje da je jedan od ključnih problem SDP-a što je birao predsjednika stranke za unutarnje potrebe što, kaže, ima logike, ali nije dovoljno jer stranka nije samoj sebi svrha.

– SDP se bavi svojim unutrašnjim odnosima, a najgore je kad se partija bavi sama sobom. Htjeli bi biti vlast, a ne mogu biti ni oporba – kaže Puhovski.

Politički analitičar Dražen Lalić drži da u ovom trenutku šef oporbe ne postoji, kao što ne postoji ni oporba. Oporba je, kaže, razbijena, što se vidi na primjeru lokalnih izbora gdje su SDP i HNS malo skupa pa malo nisu skupa, odnosno ne vrijede isti kriteriji za sve partnere, primjerice u Zagrebu ili Dubrovniku, Rijeci...

Mišljenja je i da će se odgovor na pitanje tko je lider oporbe znati nakon lokalnih izbora, do kraja godine najkasnije. Do tada će se vidjeti, kaže, je li Bernardić taj, odnosno je li se dokazao ili nije.

– Bernardić je perspektivan, ali se još nije dokazao na dužnosti šefa SDP-a, a stalno ima nekakvu izvanrednu situaciju. Čak i ne funkcionira toliko loše s obzirom na sve što mu se događa. Treba mu dati pravu šansu – kaže Lalić.

S druge strane, dodaje, Vrdoljak se, za razliku od Bernardića, već dokazao. Bio je ministar gospodarstva, kaže, u vrijeme kada u Hrvatskoj nisu provedene reforme pa mu nije jasno otkuda mu toliko samopouzdanje.

– Osim toga, lider oporbe mora biti netko tko vodi politiku na zasadama morala, a to šef klijentelističke stranke kao što je HNS ne može biti. Naravno, on je iskusan i dobro pliva na političkoj sceni, ali ponavljam, za ocjene treba pričekati hoće li se Bernardić dokazati ili ne – smatra Lalić. 

>>Kakav će biti epilog zahtjeva za opoziv Marića: Ovo su mogući scenariji

>>'Sutra imam jako zanimljivu sjednicu Vlade. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći'​

Komentara 1

PR
prarvat
02:23 28.04.2017.

grmoja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije