Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KURIOZUM Uime stanovnika Novalje, pjesnik Boris Palčić Caskin poslao već deset pisama i peticija krčkom biskupu Valteru Županu, kardinalu Josipu Bozaniću, pa i papi Benediktu XVI.

Vratite nam našeg Zlatka Sudca

plus-sudac-txt.jpg
import
30.06.2007.
u 13:48

Novaljci će se na Trgu Svetoga Petra klanjati papi Benediktu XVI. i moliti ga da im vrati Zlatka Sudca u Novalju. Ovom događaju se nada – štoviše, najavljuje ga za kolovoz – novaljski čakavski pjesnik Boris Palčić Caskin. On je autor osam pisama i peticija blagopokojnom Svetom Ocu Ivanu Pavlu II., dviju peticija papi Benediktu XVI. te brojnih peticija i pisama kardinalu Josipu Bozaniću, krčkom biskupu Valteru Županu, pa i samome Zlatku Sudcu.

Nada i molitva za povratak Zlatka Sudca u Novalju, gdje mu se i pojavio krvavi križ na čelu, traje od kolovoza 1999. godine, kada je Boris Palčić Caskin uputio prvu peticiju Svetome Ocu Ivanu Pavlu II. na koju se potpisalo stotinjak Novaljaca.

– Sad kapelana skrivaju i od nas i od svijeta. Dolaze jadni i bolesni u Novalju kako bi se nesretnici zajedno sa Božjim čovjekom, kapelanom, molili. Dolaze, ali kapelana nema. Teško je gledati te ljude kako uzaludno čekaju, a još bolnije ih je gledati kako odlaze. Jesmo li dovoljno razmislili o tome da nismo Boga uvrijedili time što radimo, na čakavštini je u prvome pismu peticiji Ivanu Pavlu II. napisao Boris Palčić Caskin.

Tajnoviti odlazak
Prva peticija poslana je samo mjesec dana nakon, kako kaže Boris Palčić Caskin, tajnovitoga odlaska Zlatka Sudca iz Novalje. Boris Palčić Caskin uvjeren je kako je odlaskom Zlatka Sudca iz Novalje učinjena velika nepravda Novalji, a prije svega vjernicima, koji su obožavali svoga kapelana.

– U Novalji je do dolaska kapelana Sudca među mladima bilo puno droge. Zlatko Sudac ih je odveo u vjeru i u Crkvu. Mnogima je dao nadu i smisao. No, nakon što mu se pojavio krvavi križ na čelu, koji je dobio od samoga Isusa, odveden je iz Novalje. Znam da je patio zbog toga i da bi najradije bio ostao u Novalji.

Jednom kada je ponovno došao rekao je da on pamti Novalju i Novaljce i da ćemo mu uvijek ostati u srcu. Jer sve mu se dogodilo ovdje, baš u Novalji. Fatimsko čudo ostalo je u Fatimi. Lurdsko u Lourdesu, a međugorsko u Međugorju. Samo novaljsko nije smjelo ostati u Novalji, i to nam nije jasno, a nije ni pravedno. Bog je znao zašto se Sudcu križ pojavio baš u Novalji – kaže Boris Palčić Caskin.

Uvjeren da je pojava križa na čelu Zlatka Sudca zapravo spasila svijet, jer je time, kako je rekao, izbjegnut smak svijeta i ostvarivanje Nostradamusova proročanstva, u jednom od pisama citira navodni napis fra Joze Grbeše kod kojega je Zlatko Sudac, kako se priča, bio u SAD-u.

“On je drhtao, plakao, krvarilo mu je lice. Križ mu je krvario, ruke i noge. Njegova glava sličila je Kristovoj. Shvatio sam da proživljava kalvariju, Kristovu muku. Ruke su mu bile raširene, skvrčeni prsti okretali su se i izvrtali na sve strane. Onda ga je uhvatio teški hropac, teško disanje, duboki uzdasi, krikovi, jauci!”

Tijekom razgovora s Večernjakovim reporterima Boris Palčić Caskin rekao je kako od Novaljaca koji su vidjeli kako se pojavio križ na čelu Zlatka Sudca nikada nije uspio doznati ništa. Tvrdi da je takva naredba svjedocima stigla od tadašnjega novaljskog župnika Drage Ljubičića.

Posljednja peticija
– U Novalji svi vjerujemo da je križ na čelu našega kapelana čudo koje je vidio cijeli svijet. I liječnici u čuvenoj rimskoj klinici Gemelli koji su pregledali kapelana potvrdili su da prijevare nema. Samo se mi osjećamo prevarenima jer nam ne vraćaju kapelana – rekao je Boris Palčić Caskin, koji je u posljednjoj peticiji papi Benediktu XVI. najavio da će se Novljani doći pred Krčku biskupiju i moliti se za povratak Zlatka Sudca u Novalju. A isto će moliti i papu u Vatikanu u kolovozu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije