Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U SLAVONIJU

Vratio se iz Njemačke i u Vinkovcima otvorio firmu

Vratio se iz Njemačke i u Vinkovcima otvorio firmu
Foto: Branimir Bradarić
1/11
24.01.2023.
u 11:56

U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

Slavonija je godinama unazad bila prostor odakle se iseljavalo u druge dijelove Hrvatske ili pak u inozemstvo. Međutim, niz je i slučajeva da su se oni koji su otišli iz nekog razloga raditi u inozemstvo vratili u svoje grad i selo i tu nastavili raditi i poslovati. Takav primjer je obitelj Živković koja se poslije sedam godina života i rada u Njemačkoj odlučila vratiti u Vinkovce i tu pokrenuti svoj posao. Po povratku u Vinkovce supružnici Jasmina i Petar otvorili su svoje obrte gdje su prenijeli iskustva koja su stekli radom u Njemačkoj.

Govoreći o svojim iskustvima Petar Živković kaže kako je u Njemačkoj radio na poslovima preciznog varenja u pogonima njemačkog Siemensa, a da je sada u Vinkovcima pokrenuo posao proizvodnje čeličnih konstrukcija i industrijskog namještaja. U pokretanju posla iskoristio je i 170.000 kuna državnih potpora, a dobio je na korištenje i prostor po povlaštenoj cijeni u vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru.

"Svakako da su uvjeti bili glavni okidač povratka iako smo već neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam da i ovdje ima potrebe za ovakvom vrstom posla i majstorima, interesa za industrijski namještaj je puno pa posla ne nedostaje. Iskoristio sam državne potpore pa sam kupio potrebnu opremu i sve to spojio sa svojim iskustvom i znanjem. Jako sam zadovoljan", rekao je Petar Živković.

Vratio se iz Njemačke i u Vinkovcima otvorio firmu
1/11

U svome obrtu trenutno je jedini zaposlenik ali kaže kako s obzirom na obim posla i potrebe da u budućnosti itekako biti potrebe za proširenjem i zapošljavanjem novih ljudi. Kvalitetno je opremio svoje poslovne prostore pa tako, između ostaloga, posjeduje i bravarski 3D stol koji je trenutno jedini takve vrste u Hrvatskoj. U međuvremenu je i supruga Jasmina otvorila svoj obrt u Vinkovcima.

Krajem veljače Poduzetnički inkubator Vinkovci obilježiti će tri godine postojanja. Uz popunjenih 12 uredskih i 5 proizvodnih prostora traži se mjesto više, naročito kada su proizvodni kapaciteti u pitanju. Direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je kako su s popunjavanjem inkubatora krenuli na početku korone, ali i da su bez obzira na sve probleme uspjeli popuniti sve jedinice.

"Danas je 100 posto popunjen. Dosad su kroz naše prostore prošle 24 tvrtke, a trenutno zapošljavaju 40 ljudi. Desetak firmi je u posljednje tri godine "preraslo" Inkubator, povećali su opseg posla i broj zaposlenih te su krenuli svojim putem. A to nam je i cilj", rekao je Gilja.

Obrt Petra Živkovića posjetio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao da ono što je ova obitelj prošla vani možda nije bilo tako loše, ali i da im je u Njemačkoj nedostajala njihova obitelj.

"Danas su ovdje pokrenuli poslove i nadam se da će biti jedan kotačić koji će potaknuti sve one koji će se u nekom trenutku poželjeti vratiti, donijeti iskustvo, stvarati poslovne prilike u Vinkovcima",  rekao je Bosančić.

Dodao je i kako postoji velika potreba za poslovnim prostorom, i kako je Inkubator popunjen, da će se tijekom ove godine krenuti u projektiranje i završetak Zone Zalužje.

"Nova zona od 130 hektara bit će okrenuta poduzetnicima, želja nam je u gradu imati i veće tvrtke. Očekujemo da će i drugi povratnici donijeti svoja iskustva u Vinkovce, a nadamo se i plaće", istakao je Bosančić. 

VIDEO: Plenković o oporbi: Svi oni glasaju za Putina i sad se nastoje izvući

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dam63
12:25 24.01.2023.

Kad potroši potpore nestat će i firma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije