Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA SIMPTOME

Hrvat smješten u karantenu: Test je pokazao da nije pozitivan na koronavirus

Zagreb: Priprema odjela za prihvat pacijenata u slučaju dolaska koronavirusa
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
22.02.2020.
u 14:44

Ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je na pomoći vlastima Japana, Njemačke, Italije i Slovenije. Na tom je brodu potvrđeno čak 540 slučajeva zaraze među 3.700 putnika i članova posade

Mladić koji je u karanteni Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević nakon boravka na kruzeru negativan je na koronavirus. Na kruzeru zaustavljenom u Japanu zbog te infekcije bio je u izolaciji, a iz mjera predostrožnosti nakon sigurnog transporta smješten je u osnovanu karantenu u Zaraznoj bolnici te je test pokazao da nije pozitivan na koronavirus. Mladić nije imao simptome bolesti te je ranije danas rekao da se dobro i osjeća. Negativan nalaz stigao je i za putnika sa tog kruzera koji je došao ranije, a koji je bio pod zdravstvenim nadzorom.

Karantena je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati najmanje narednih 14 dana iz preventivnih razloga kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom da dolazi s broda na kojem je epidemiološka situacija visokorizična.

- Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze korona virusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima, - ističe ministar zdravlja Vili Beroš i naglašava: 'I ovaj primjer pokazuje opravdanost osnivanja karantene, jer time štitimo od ugroze zdravlje tog našeg državljanina, njegove obitelji i svih s kojima bi kontaktirao ovih dana. Drago mi je da je i sam svjestan svoje situacije i izrazio je želju za ostankom u izolaciji dokle god to budu zahtijevale zdravstvene procjene'.

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Poslije slijetanja noćas u Berlinu, posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.

Video: Virus u Kini

Komentara 2

DU
Deleted user
10:19 22.02.2020.

U italiji je u kaos od jucer. U jednom danu je broj od korone porastao s 3 na 20 oboljelih. Upravo je bio sajam u milanu , a korona 3 km dalje. Gradjani su ljuti na lijevu vlast zbog toga sto nije zabranila kinezima ulazak u zemlju. Sajam u barceloni je otkazan zbog korone. Nasi bi trebali istetirati nase koje su bili blizu talijanskih epicentara korone. U italiji je u tim gradovima zabrana rada, sve zatvoreno......

OL
oLo
10:52 22.02.2020.

Talijani što su zaraženi u Veneciji upravo su virus dobili od Kineza koji su prvo obišli Hrvatsku, a naši rekli da su "čisti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije