Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Vratili se s putovanja: Njemački maturanti zarazili se u Hrvatskoj?

Epruvete s uzorcima krvi - testiranje na koronavirus
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
06.08.2020.
u 18:30

Iz Ureda za zdravstvo su istaknuli kako se mladi turisti nisu pridržavali epidemioloških i higijenskih mjera, što uključuje nošenje maske i održavanje distance.

Najmanje devet mladih Nijemaca iz skupine od njih 14 vratilo se s putovanja u Hrvatsku s koronom, kažu iz Ureda za zdravstvo njemačkog okruga Göppingen. Svi su u karanteni, a u samoizolaciju je poslano i njihovih 53 kontakata. Za sada nije sigurno gdje su se zarazili, odnosno jesu li bolesni došli u Hrvatsku, jer su se simptomi kod prvih pojavili već trećeg dana odmora. Unatoč tomu, njemački mediji krivca nalaze u Hrvatskoj.

- Riječ je o grupi od 14 maturanata starih 18 i 19 godina iz Göppingena, najviše iz mjesta Donzdorf koji su na u Hrvatsku otišli preko jedne hamburške agencije za party putovanja.  Putovali su autobusom iz grada Hameln, u Hrvatskoj su boravili od 25. srpnja do 1. kolovoza, a za sada nemamo informacije gdje su bili smješteni, u hotelu ili privatnom smještaju - kaže nam Clarissa Truhart iz tamošnjeg Ureda za zdravstvo.  

Iako su se prvi simptomi, poput grlobolje, glavobolje, kašlja i gubitka okusa, pojavili već trećeg dana ljetovanja, nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć u Hrvatskoj, već su testirani tek po povratku u Njemačku. Iz Ureda za zdravstvo su istaknuli kako se mladi turisti nisu pridržavali epidemioloških i higijenskih mjera, što uključuje nošenje maske i održavanje distance. U organizaciji iste agencije putovali su i mladi Nijemci iz ostatka zemlje, no unatoč špekulacijama, zdravstvene vlasti nisu mogli potvrditi da ima još zaraženih. 

Ključne riječi

Komentara 8

LI
Linomedo
19:41 06.08.2020.

Prije će bit da su oni nama donijeli, nego da su se ovdje zarazili

AA
aabbcc
19:17 06.08.2020.

Imaju 9 zarazenih zato sto nisu bili doma i 2 milijuna zarazenih zato sto jesu bili doma u Njemackoj.

CO
Cosinus
06:58 07.08.2020.

Bili su negdje na obali? Vjerojatno. Ali mi na obali nemamo virusa nego samo u Slavoniji i eventualno u ZG. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije