Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARTIZANSKI SPOMENIK Skandal na svečanosti u Makarskoj

Vratili ploču, ali bez crvene petokrake

28.01.2009.
u 15:17

Spomen-ploča prvoga mornaričkog odreda u Gornjoj Podgori kraj Makarske, koja je godinama ležala uništena, obnovljena je i vraćena na mjesto gdje je postavljena prije 36 godina – u staru školu. No ne u izvornom obliku. Petokraka je uklesana u kamen, no nije crvene boje, a oko nje se vidi mrlja. Misteriozna mrlja očito je nastala zbog brisanja, i to očito samo nekoliko dana prije svečanog protokola.

“Najvažnija je poruka”
Naime, od makarskog kamenoklesara koji je restaurirao ploču naručeno je da ona bude identična onoj koja je postavljena 1972. godine, a na njoj je bila uklesana zvijezda crvene boje. No od događaja se sada svi ograđuju. Tomo Doko, predsjednik Saveza boraca antifašističke borbe, na čiju je inicijativu spomen-ploča i vraćena, opovrgava bilo kakve intervencije u rad makarskog kamenoklesara.

– Zvijezda jest na kamenu, kao što je na njoj uklesana i poruka koja je, na kraju krajeva, najvažnija. Ona je vraćena u povodu obilježavanja osnivanja prvoga mornaričkog odreda u Podgori. To je najbitnije, a sve ostalo su nagađanja na temelju kojih se mogu raditi afere – komentirao je Doko. Na upit kako objašnjava mrlju, odgovorio je kako je upravo ovakva ploča naručena.
– Stav SAB-a bio je da se napravi upravo ovakva ploča, nema nikakve mrlje – dodao je predsjednik SAB-a, dok su starije kolege iz SAB-a ostali nedostupni. Nitko ništa ne zna. Načelnik podgorske općine Momir Sumić uopće nije želio komentirati čudnovate promjene na ploči iako su, navodno, dogovori išli između njega i Doke.
– Općina nije niti naručila niti radila ploču, tako da nemam što kazati – izjavio je Sumić.

Tehnička potpora
Do Ante Cvitanovića, ravnatelja Parka prirode Biokovo, čija se ustanova koristi prostorom stare škole u Podgori, nismo, pak, do zaključenja broja uspjeli doći, no za lokalni list izjavio je kako je u cijeloj priči bio samo tehnička potpora. Vjekoslav Sumić, 86-godišnji Podgoranin, jedini živući partizan iz 1. mornaričkog odreda, nije želio komentirati promjenu petokrake, no kaže da je izvorna bila crvene boje.
– Najvažnije je da je ploča vraćena – poručio je Sumić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije