Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na odjelu nema vratara ni kamere, dvorište je bez ograde

Vrapče: Ubojica Željko B. opet će moći pobjeći

vrapce
Foto: Robert Antić/Pixsell
1/5
Autor
Sonja Hoffman
05.02.2010.
u 21:00

Nakon uhićenja opasnog ubojice, posjetili smo odjel forenzične psihijatrije gdje je ponovno smješten među 70 pacijenata

Dan nakon što je ubojica i težak duševni bolesnik Željko B.(45) vraćen na Odjel forenzične psihijatrije u bolnicu Vrapče liječnici su ga smjestili u improviziranu sobu za izolaciju gdje ga nadgledaju 24 sata.

– Trenutno je na lijekovima, pa nikakav razgovor o bijegu s njim ne dolazi u obzir, a u izolaciji će ostati sljedećih nekoliko dana – őbjasnio je prim. Miroslav Goreta, pročelnik Odjela. No, kada izađe iz sobice iza stakla, ubojica koji je mirno s gotovo dječačkim tužnim pogledom piljio u reportere Večernjeg lista dobit će novu prigodu da kroz jedina staklena vrata koja ga dijele od vanjskog svijeta pokuša bijeg!

Svađe i metež

– Nemamo kamere i zaštitare na vratima, a pacijenti po neograđenom dvorištu šetaju u pratnji medicinskih tehničara – rekao je prim. Miroslav Goreta, pročelnik Odjela za forenzičnu psihijatriju , koji na mogući bijeg opasnih pacijenata državu upozorava već 15 godina. No, to je samo dio problema jer prema standardima Europskog vijeća, hrvatski neubrojivi pacijenti liječe se u uvjetima koji umanjuju šansu za uspješnu rehabilitaciju.

– 70 neubrojivih muškaraca i žena smješteno je u 12 osmerokrevetnih soba pa su “pomiješani” oni tek pristigli na liječenje s bolesnicima koji se “spremaju kući” – upozorava prim. Goreta i dodaje da to šteti ponajprije “zaliječenim” pacijentima jer su novopridošli agresivni, izazivaju svađe i metež te imaju napade.

– Na zapadu su sve kategorije pacijenata strogo odvojene, a dopuštena su najviše dva kreveta u sobi, od kojih svaka mora imati zaseban sanitarni čvor.

Najveći je problem što nema odjela za izolaciju.

Nismo mi, nego oni

– Svi su zajedno na hodniku, guraju se, svađaju u redu za ručak, a u maloj dvokrevetnoj sobi, improviziranoj za opservaciju bolesnika u “agresivnim periodima bolesti”, ne smijemo ih dugo držati jer bi i normalan čovjek poludio zatvoren u tih nekoliko metara četvornih – objašnjava prim. Goreta.

Grad je u posljednjih desetak godina uložio više od 80 milijuna kuna u obnovu bolnice Vrapče, a Ministarstvo zdravstva 2003. godine sa 1,5 milijuna kuna sudjelovalo je u pripremi projekta obnove Centra za forenziku.

– Predložili smo da Grad pokrene izvedbu projekta, a da dio sredstava osigura država kroz decentralizirana sredstva, pa se nakon sastanka čeka gradska odluka – rekla je Zora Lažeta, glasnogovornica MZSS-a.

No gradski oci tvrde suprotno.

– Preklani je dogovoreno da novi centar financiramo zajedno s Ministarstvom zdravstva i pravosuđa, no oni nisu poštovali svoj dio nagodbe i nisu odvojili novac – rekao je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, i dodao da se u međuvremenu financijska situacija u Gradu promijenila te da, dok kriza ne prođe, u proračunu nema novca za početak gradnje.

– Projekt je gotov, a 60 milijuna kuna potrebnih za gradnju spremni smo prihvatiti i u ratama tijekom nekoliko godina – apelirao je na mjerodavne prof. Vlado Jukić, ravnatelj bolnice. Jukić dodaje da, iako je bolnica u vlasništvu Grada Zagreba , ni Vlada ne može prati ruke od financiranja jer je ona referentni centar za forenzična vještačenja pacijenata iz cijele Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 6

TU
Tupislav
01:56 06.02.2010.

Ne samo da moze pobjeci, moze i ukrasti auto, nalijepiti Taxi naljepnicu, i voziti nas naokolo. Ako neko prigovori za nesto, noz pod vrat.

MM
Mladen Miletić
22:02 05.02.2010.

Vrapče: Ubojica Željko B. opet će moći pobjeći, ali se je uvjerio da Hrvatska van ludnice nenudi ništa boljega i pametnijega. Zima hladno svuda trebaš novac svi samo gledaju kako če koga zahebati strpati u zatvor optužiti shebati ili kakoko preživjeti u haračkoj balkanskoj demojraciji...

OB
-obrisani-
00:52 06.02.2010.

cuvaj se vozacu dusko mihaljevicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije