Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
luka Gaženica

Vrančić: Dobit ćemo 1000 radnih mjesta, ali i "deblji" proračun

luka gaženica (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
30.09.2011.
u 14:42

Gaženica će promijeniti gospodarsku i funkcionalnu sliku grada te upisati Zadar na kartu najvećih svjetskih luka

ZADAR – Nova luka Gaženica jedan je od najvećih i najzahtjevnijih građevinskih projekta u Jugoistočnoj Europi, a u hrvatskim razmjerima najveća kapitalna investicija, rekao je Zoran Stojić, predstavnik Strabaga, na prvom Danu otvorenih vrata Nove luke Gaženica koji je danas organiziran u Zadru.

Projekt vrijedan 236 milijuna eura trenutačno je u 2. fazi u kojoj se grade obalni zidovi, primarni lukobran i gatovi. U 3. a fazi predviđa se ozelenjavanje i hortikulturno uređenje, a u posljednjoj, 3. b fazi, gradit će se terminal i prateći komercijalno-servisni sadržaji. Austrijski Strabag glavni je izvođač radova, a namjerava se natjecati i za 3. b fazu u kojoj će se radovi privesti kraju potkraj 2013. godine. Kako se planira, prihvat prvih brodova u Novu luku Gaženica očekuje se 2014. godine.

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić izrazio je zadovoljstvo dosad obavljenim radovima te naglasio da će Gaženica promijeniti gospodarsku i funkcionalnu sliku grada te upisati Zadar na kartu najvećih svjetskih luka.

- Ovo što smo danas vidjeli uistinu je impresivno. Dobit ćemo luku koja će povezivati Mediteran s najvećim lukama i odredištima svijeta, a ono što je najvažnije, otvorit će će se više od tisuću radnih mjesta, poboljšati standard građana i "podebljati" proračun, rekao je Vrančić.

Luka Gaženica, koja se gradi prema projektu arhitekta Nikole Bašića, udaljena je tri kilometra od središta grada i pet kilometara od Zračne luke Zadar. Na 250.000 četvornih metara sagradit će se 12 gatova, 6 lokalnih, tri međunarodna i dužobalna, tri gata za RO-RO brodove i kruzere te 300-metarski gat za ribare. U sklopu buduće luke bit će putnički terminal, hotel, restorani, kafići, poslovno-trgovački centar, parkirališta, javna garaža i servisne službe. Uredit će se i dva tematska parka - "1000 otoka" i "Vječni Zadar".

Komentara 2

ZA
zagreb01
15:25 30.09.2011.

izvrstan primjer naprednog i razvojnog grada....i primjer jedne dobre hdz-ove razvojne strategije, koja gleda na budućnost....

OB
-obrisani-
22:15 06.10.2011.

dajte ne najkajte s tima pamleteima kad za 2 mjeseca nema više kruha..zagreb,plačeni pljeskaču ne kenjaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije