Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽEŠKA ZVIŽDAČICA

Vraćaju me u zatvor čije sam šefove tužila za zlostavljanje

martinac
Goran Kovačić/Pixsell
08.03.2010.
u 21:00

Snježana Marinac na robiju će zbog prijetnje službeniku. U pismu USKOK-u bunila se na lošu hranu, hladnu vodu i mito, no “drukerice” su je optužile da je prijetila čuvarici.

Osam mjeseci Riječanka Snježana Marinac bila je iza rešetaka jedine ženske kaznionice u nas. U Požegi je, kaže, zatvorom platila svoju grešku, prijevaru u  gospodarskom poslovanju. Kad je pred ljeto 2007. godine za sobom zatvorila požeška vrata, obećala je sebi da se nikad više onamo neće vratiti. Vjerovala je da se s čuvaricama, komandirkama kako ih tamo zovu, neće više sresti.

No, dvije i pol godine poslije Požega je ponovno čeka i ne bude li prihvaćena njezina molba za odgodu izdržavanja kazne, zbog teške bolesti supruga o kojem se jedina brine, 53-godišnja Riječanka ponovno će u zatvor, na osam mjeseci, za nešto što, tvrdi, nije učinila. 

 Uvjetna postala zatvor

 – Županijski sud u Požegi osudio me je zbog prijetnje službenoj osobi, izrečene u kaznionici pravosudnoj policajki, preinačujući uvjetnu presudu požeškog Općinskog suda u bezuvjetnu nakon žalbe državnog odvjetnika za kojega sam bila preblago kažnjena. Unatoč osjećaju nepravde, nisam se žalila na prvu presudu, jer nisam prijetila da ću dati ubiti pravosudnu policajku, niti sam govorila da sam povezana s talijanskom mafijom, ali “drukerice” su rekle svoje – priča bivša robijašica, koja ne može zaboraviti uvrede.

 – Sjećam se slučaja, ali ne i detalja, ali mogu reći, što inače potvrđuje i sudska praksa, da sam u tom slučaju, kao i 99 posto drugih kad je riječ o prijetnji, izrekao uvjetnu kaznu jer smatram da prijetnje, u pravilu izrečene u afektu, ne zaslužuju bezuvjetnu osudu. Po meni, nije u redu da se za takve prijetnje ide u zatvor – kaže sudac Općinskog suda Mile Soldo ne ulazeći u tumačenja zašto je Županijski sud njegovu presudu preinačio.

Činjenica da je uvjetna osuda postala bezuvjetna, što se rijetko događa, za Snježanu Marinac dokaz je da ovaj put  “plaća”  jer je bila “požeška zviždačica”. 

U samici bih bila sigurnija

–  Taknula sam u osinjak, prozvala mnoge koji su u kaznionici bili "gospodari života". Glave su pale – upravitelj, načelnica, tretman, a sve se to dogodilo nakon mojih pisama pravosudnim institucijama, pučkom pravobranitelju, Vladi, USKOK-u. Otvoreno sam rekla da žene bacaju u samicu bez razloga, da je hrana loša, da se tuširamo u hladnoj vodi, a posebno sam se dotaknula "komandirki" koje provode svoje zakone. Prijavila sam USKOK-u da se odlasci na vikend plaćaju, gozbe u vikendici kraj kaznionice za upravitelja, načelnicu i njihove goste iz Požege, pojedince iz  požeškog pravosuđa koji me sad šalje natrag u kaznionicu. Morali su mi se osvetiti – kazuje suznih očiju.

– Sudac izvršenja u Požegi jedan je od onih koje sam prijavila. "Komandirka" me čeka i nije pitanje hoće li se, nego kakvo zlo će mi se dogoditi –  uvjerena je Snježana iako joj, priznaje, nekadašnje kolegice zatvorenice iz Požege pišu da je sada stanje bolje.

Snježana kaže da će u Požegi tražiti da kaznu odsluži u samici. U kaznionici u Požegi znaju za slučaj Snježane Marinac iako je riječ o novim ljudima u upravi kaznionice. Uvjeravaju da nikakve osvete prema takvim osobama nisu moguće i nitko ih ne bi dopustio.

– Kaznom zatvora poslana je poruka da se ne može tek tako prijetiti službenim osobama, no zatvorenica neće biti dodatno kažnjena u smislu osvete, njoj je kazna osam mjeseci – kažu u upravi požeške kaznionice.

Komentara 14

ST
Stiv
08:31 09.03.2010.

Nikakvo cudo. Pa to nam se vsakodnevno desava i u drustvu. Svako onaj ko ukaze na negativnosti dozivljava neugodnosti, a niko i ne pita o pociniocima prekrsaja. Kad je nedavno neko snimio muza neke ministrice kako vozi sluzbeni automobil, niko se nije zain´teresovao da rasvijetli taj slucaj, nego se trazilo ko se to drznuo da ga snimi. Dokle god se tako odnosimo sa ljudima koji pokazu hrabrost i ukazu na propuste u drustvu, a ne sankcioniramo djela (nedjela) dotle ce nam se i desavati ovakvi slucajevi.

BU
Bugrer
08:34 09.03.2010.

Uvjeti u našim zatvorima su predobri, neki jadnici na slobodi bi doma voljeli imati takve uvjete. Normalno da se žale lopine što pljačkaju narod navikle živjeti kao bubreg u loju. Ona je zviždač! Smješno.

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
23:38 08.03.2010.

Zalosno da se utjece samo zato jer se prijavljuje nepravilnost u Zatvoru! Istina je i mogucnost dase neki pojedinci grubo ponasaju i sprovode svoj zakon u Zatvoru a zasto se to neiskorujeni nije poznato ali po izgledu tu se radiu tu se radi o neodgovornosti kaja je dopustena u samoj Hrvatskoj Vladi a kako nece se dogadjati u Zatvoru koji je za zlocince koji su zatvoreni radi nepostivanje zakona i potom jos dolaze pod kontrolu onih koji sprovode svoj zakon i ubijaju u pojam one koji su izlozeni njima a nemaju i potom se maltretiraju samo zato jer suse zalili protiv nezakonskog ponasanja u Zatvoru koje je jako tesko dokazati radi zatvorskih okolnosti jer nepostoje Dokazne video kamere dase dokazeju ovakovi ispadi i dabi ti kaznjenici bili pravno zasticeni sramota. Dakle nema promjena iz Jugoslavije u Demokratsku Hrvatsku koju smo tako tesko ocekivali a sada nema nikakovih promjena na bolji zivot sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije