Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VP – magazin za vojnu povijest! Potražite na kioscima za 19,99 kn!

Na svim kioscima potražite prvi broj novog mjesečnika na sjajnom papiru u izdanju Večernjeg lista
29. ožujka 2011. u 16:37 64 komentara 226 prikaza
VP
Foto: VL

Vojna povijest novi je mjesečnik koji je Večernji list pokrenuo za sve ljubitelje ove tematike. Na kioscima je od utorka 5. travnja, a ima čak 84 bogato ilustrirane stranice.

Bez ideologije
Časopis će se najviše baviti temama iz 20. stoljeća, i to u najvećoj mjeri Drugim svjetskim ratom, kako na području Balkana tako i u svjetskim okvirima, te Domovinskim ratom.

No, obrađivat će i Prvi svjetski rat, o kojemu se u Hrvatskoj premalo zna i premalo se o njemu piše, kao i drugi povijesni događaji prije 20. stoljeća.

Časopis će popularizirati povijesnu znanost, širem krugu čitateljstva približit će niz zanimljivih tema, događaja, nepoznanica, ali će u svom pristupu biti ozbiljan, vjerodostojan, utemeljen na činjenicama. Tekstovi u njemu i pristup temama bit će bez ikakvih ideoloških primjesa, koje još često nalazimo u javnim raspravama, pa i kod pojedinih povjesničara.

Povijest 20. stoljeća zaokuplja i zanima mnoge, a posebice ratna povijest vezana uz ta dva rata i sve njihove posljedice. Dosad su mnoge rasprave i analize tih događaja najčešće ostajale u uskom krugu čitatelja, najčešće u krugu povjesničara koji su to obrađivali u svojim knjigama i znanstvenim časopisima, a povremeno se i selektivno te teme obrađuju u medijima. Stoga će ovaj mjesečnik biti prvi tiskani medij koji će povijesne rasprave o spomenutim temama približiti širokom krugu čitateljstva, koje je za njih i te kako zainteresirano.

Dvije su glavne, noseće teme prvog broja: Travanjski rat 1941., kada je Kraljevina Jugoslavija kapitulirala u 12 dana, te Borovo Selo u svibnju 1991., kada počinje bitka za Vukovar.

Presudni događaji
I jedan i drugi događaj obljetnički su, od prvog je prošlo točno 70, a od drugoga 20 godina. A i jedan i drugi bili su presudni za bivšu Jugoslaviju. Travanjski rat raskomadao je Kraljevinu, a početak bitke za Vukovar bio je i kraj Titove Jugoslavije.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • sikert:

    BANDIDO-zar ti ne dosadi da ti admin briše komentare i što lupetaš gluposti po ovoj stranici. Nisi ni \"video\" novine a već se uspravljaš na sve četiri srpske noge. )koje smo polomili ovoga rata).

  • WalterL:

    Bas me zanima koliki broj posjetitelja smatra kapitulaciju stare jugoslavije okupacijom kako pise na naslovnici a koliko ih misli da je kapitulacija stare jugoslavije i uspostava NDH zapravo znacila sobodu za Hrvate.

  • tajkun:

    nazguli ako ste americki poslusnici,to ne znaci da se mozete kititi njihovim perjem,mada....poznavajuci vas