Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovi

Vožnja kroz oronule tunele avantura za domaće i turiste

Tunel
Matija Topolovec/PIXSELL
05.06.2012.
u 08:33

Na području grada Krapine na istoj dionici državne ceste Viadukt je temeljito obnovio dva tunela, Žutnicu i Krapinu

Uoči turističke sezone najvjerojatnije kreće sanacija triju tunela na državnoj cesti Macelj – Đurmanec. Nova uprava Hrvatskih cesta pokazala je blagonaklonost prema cestovnoj infrastrukturi u Zagorju koja je godinama bila zanemarena. Za obnovu starih, oronulih tunela projektna dokumentacija spremna je već neko vrijeme, ali zbog financijske situacije iz Hrvatskih cesta kažu da će obnova ići po fazama. Riječ je o tunelima Đurmanec, Mali Stog i Veliki Stog, čija je dužina od sto do 300 metara, a njihova bi obnova prema mišljenju stručnjaka stajala desetak milijuna kuna. Tuneli koji su građeni sedamdesetih godina nikada nisu ni bili obnavljani. Radila ih je vojska od čistog betona, zidovi su vlažni i napuknuti, s njih se slijeva voda i vožnja kroz njih za one koji znaju u kakvu su stanju prava je avantura.

 Opasna vožnja

Na opasne tunele upozorili su i mještani Donjeg i Gornjeg Maclja, još prije dvije godine, koji su vozeći se tom cestom bili svjedoci padanja kamenja s tunela na automobile. Srećom nije se odronio veći komad i nije bilo većih posljedica. Na teren su tada izašli i predstavnici Hrvatskih cesta i Viadukta, poduzeća koje je obnovilo tunele Krapina i Žutnica na istoj dionici državne ceste na području grada Krapine. Obnovu tih tunela "izvojevao" je Josip Horvat, gradonačelnik Krapine, pa su Hrvatske ceste tijekom 2009. i 2010 našle 24 milijuna kuna za njihovu temeljitu obnovu.

Prva faza brze ceste

Osim sanacije tunela iz Hrvatskih cesta najavili su i početak gradnje prve faze brze ceste Bračak – Marija Bistrica i sanaciju ceste Risvica – Dubrovčan. U tijeku je i obnova Zagorske magistrale, a kako su najavili iz Autoceste Zagreb – Macelj, u tijeku su pripremne radnje za gradnju drugog traka autoceste s popratnim tunelima i vijaduktima od Krapine do Maclja.  

Komentara 3

LU
ludva
13:34 05.06.2012.

prava je avantura je vožnja i po nekim županijskim cestama.. ak se recimo vozite od Velike Vesi prema Krapinskim Toplicama pa dalje nastavite vožnju prema Tuheljskim , ak imate sreće da su vam još ostali kotači na autu.. Totalna nebriga!iga! i od Pregrade prema Desiniću.. il Krapini.... a vi po stoti spominjete Zagorsku magistralu. .il ove ceste nisu valjda u našoj županiji??

BU
BubyZG
14:20 05.06.2012.

A gdje je paralelna cesta autocesti na potezu od Zaboka do Krapine ?? Opet je koncesionar ušićario par stotina milijuna kuna da je ne mora graditi ????

LI
liliZG
10:53 06.06.2012.

I tko onda kaže da kod nas nema avanturističkog turizma, ......čisti avanturizam je već voziti se po našim cestama i prolaziti kroz tunele. .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije