Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO Duško Olivari (49) proglašen krivim za nesreću

Vozaču autobusa sedam godina zatvora

18.11.2008.
u 16:52

KARLOVAC – Duško Olivari (49) iz Kaštel Gomilice, vozač koji je u kolovozu prošle godine prevrnuo autobus s 46 putnika naposredno na izlasku s autoceste u Karlovcu, proglašen je krivim i osuđen na sedam godina zatvora, stoji u nepravomoćnoj presudi koju je na Općinskom sudu u Karlovcu danas izrekla sutkinja Radmila Vrlinić Samardžić.

Olivari je proglašen krivim za nesreću u kojoj su smrtno stradale Jelka Damjanović (66) i Kata Šimulija (48), 12 osoba je teško, a još tri lakše ozlijeđeno. Poslije je od posljedica nesreće u Nišu preminula i Zdravka Nedeljković.

– Uzrok je nesreće bio vozačev umor, zbog čega je u desni zavoj na izlasku s autoceste ušao prevelikom brzinom, sigurno dvostruko većom od dopuštenih 40 kilometara na sat. Okrivljeni nije kočio niti se obazirao na ograničenja, dovevši tako u pitanje sigurnost putnika. Kod odluke o kazni sud je kao olakotnim ocijenio priznanje da se osjeća krvim – rekla je obrazlažući presudu sutkinja Vrlinić Samardžić.

Nakon nesreće, u javnosti se pojavila procjena da je Olivari u zavoj na izlasku s autoceste ušao brzinom od 103 kilometra na sat. Sudski vještak Dubravko Heinrich ocijenio je da je pri udaru u bankinu kraj kolnika, neposredno prije prevrtanja, brzina autobusa bila 71 kilometar na sat.

Cijeli je slučaj bio pun emocija, a već pri očitovanju o krivnji na prvom ročištu bilo je očito da Olivari sve skupa teško proživljava. I u svojoj obrani rekao je da se ne sjeća kako se autobus prevrnuo. Nakon toga, izašao je iz unutrašnjosti razbivši nogama vjetrobransko staklo, te krenuo spašavati unesrećene.

Vidno potresen bio je i prilikom današnjeg izricanja presude, čiju će pravomoćnost čekati u pritvoru. Proces je bio prekinut jer je tijekom njega Olivari psihički obolio, a jedno vrijeme bio je i na liječenju u bolnici na Rabu. Olivari će ostati i bez posla jer mu je izrečena i trogodišnja zabrana upravljanja vozilima D-kategorije.


Brze i stroge karlovčanke

Karlovački Općinski i Županijski sud i ovom posljednjom presudom potvrdili su da su među najstrožijima u državi. I do sada su najviše kazne za alkoholizirane vozače redom izricale sutkinje. To su: Elma Kaleb Mamić, Sanda Janković i jedna od najiskusnijih sutkinja Jasminka Jerinić Mušnjak. One su izrekle kazne Hrvoju Žužiću (5 godina), Vinku Pavloviću (6.5 godina) Marku Čuriloviću (6 godina). Svi su vozili pijani pri čemu su usmrtili tri osobe.
(av)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije