Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽDO tvrdi da je 52-godišnjak s Kosova bio umoran

Vozaču 30 dana pritvora, a odvjetnik kaže: Žao mu je

Slavonski Brod: Vozaču autobusa određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
28.07.2021.
u 10:39

Dokazno ročište sa svjedocima po hitnom je postupku održano već u

Kosovski vozač autobusa, u čijem je slijetanju s ceste u nedjelju kod Slavonskog Broda poginulo 10 ljudi, idućih će mjesec dana provesti u istražnom zatvoru u Požegi. Odluku o tome donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu. Istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od bijega, odnosno napuštanja Republike Hrvatske.

Postupak u Hrvatskoj?

Sudac istrage Mile Soldo naglasio je kako je poseban razlog za određivanje istražnog zatvora bio taj što je okrivljenik državljanin Republike Kosovo, a ugovorom koji Hrvatska ima s Kosovom o suradnji u kaznenim postupcima nije predviđeno izručivanje državljana zbog kaznenog progona.

– Postupak će se voditi u Hrvatskoj. Doduše, po tom sporazumu postoji zakonska mogućnost da se vodi na Kosovu, ali za takvu je odluku potrebna suglasnost obiju država. O tome ne odlučuje obrana – rekao je Soldo.

Igor Cišper, odvjetnik osumnjičenog vozača, kazao je da je uspio razgovarati s branjenikom te da je njemu žao što se sve to dogodilo. Iako županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je 52-godišnji vozač s Kosova bio umoran i nesposoban za sigurnu vožnju, Cišper je porekao informaciju da je njegov branjenik na trenutak zaspao za upravljačem. Vozač se na ispitivanju branio šutnjom.

VIDEO: Vozač autobusa priveden je uponedjeljak u Županijsko državno odvjetništvo u pratnji policije.

– Koliko ja imam informaciju od njega, on nikad nikome nije rekao da je zaspao – tvrdi i dodaje da mu je vozač otkrio što se dogodilo, no o tome ne može govoriti. Vozača će, otkrio je Cišper, braniti on i Ljubo Pavasović Visković.

Na upit da prokomentira priopćenje prema kojem je mogući uzrok nesreće umor vozača i nesposobnost da sigurno upravlja vozilom, Cišper je odgovorio: – Ja doista ne znam kako je državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu došlo do tog zaključka.

Na upit da potvrdi ili demantira informaciju po kojoj bi cijeli slučaj mogao biti predan kosovskom pravosuđu, Cišper je odgovorio da o tome nije bilo riječi i da će tek vidjeti postoji li takva mogućnost.

Na saslušanju u Županijskom državnom odvjetništvu osumnjičeni se vozač branio šutnjom. Zamjenik županijske državne odvjetnice Franko Kopunić zatražio je prometno vještačenje te ispitivanje nekoliko svjedoka koji su bili u autobusu. S obzirom na to da se radi o svjedocima koji odlaze iz Hrvatske, dokazno ročište sa svjedocima po hitnom je postupku održano već jučer.

– Vještak će pregledati autobus i dati svoj nalaz i mišljenje – rekao je Kopunić te dodao kako stav o umoru i nesposobnosti vozača proizlazi iz načina i okolnosti iz koje je počinjeno kazneno djelo, iz tragova pneumatika na autobusu i svih ostalih okolnosti koje su utvrđene očevidom.

O prometnoj nesreći i akciji spašavanja putnika iz autobusa koji je sletio s autoceste oglasili su se i iz Brodsko-posavske županije.

U priopćenju navode da, nakon što su neozlijeđeni putnici u ponedjeljak u vlastitom aranžmanu napustili Hrvatsku, u utorak u poslijepodnevnim satima svi koji mogu putovati zrakoplovom iz Osijeka odletjeli su u Prištinu. Osigurana su i dva sanitetska vozila za prijevoz ozlijeđenih u Zagreb, a potom i na daljnje liječenje u državu prema vlastitom izboru.

27.07.2021., Slavonski Brod - Dio putnika stradalih u ​teskoj prometnoj nesreci​ na A3 napustili su danas poslije podne Slavonski Brod. Njih 22​-je​ prevezeni su u Zra​c​nu luku Osijek odakle ce carter letom veceras u 21 sat otputovati za Pristinu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Mišljenje obrane

Jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Ljubo Pavasović Visković, koji također brani vozača, poručio je kako njegov branjenik sigurno nije rekao da je zaspao za volanom.

– Važno je naglasiti kako je priča o tome da bi vozač zaspao za volanom i da bi on to nekome iskazao potpuna dezinformacija. Doista ne znam otkud se to našlo u medijskom prostoru. Dakle, radi se o nečemu što nije točno i to sasvim sigurno nije dio njegove obrane – rekao je Pavasović Visković.

Dodao je kako je za sada prerano govoriti o tome na čemu će temeljiti obranu, jer postupak je tek počeo.

– Trebamo ipak malo pričekati, da vidimo sudski spis, a i da vozač bude u stanju u kojem će se moći više koncentrirati na svoju obranu, a manje na tragediju koja ga je zadesila. Radi se o jednoj ogromnoj tragediji, tako da će obrana svoje odluke donositi kako vrijeme bude išlo – istaknuo je Pavasović Visković.

Podsjetimo, stravična nesreća dogodila se u nedjelju rano ujutro. Putnici su većinom bili državljani Kosova koji rade u Njemačkoj, no među njima je bilo i djece. Na mjesto događaja ubrzo su stigli policija, hitna pomoć i vatrogasci. Smrtno je stradalo deset osoba, a 44 putnika zaprimljena su u slavonskobrodsku bolnicu, gdje im je pružena liječnička pomoć. Među poginulima je i drugi vozač autobusa. Autobus je prometovao na relaciji Frankfurt – Priština, prometnog prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini.

Komentara 2

ST
Starotopoljanin
11:22 28.07.2021.

prvo su trebali ovi nasi veli strucnjaci iz haka dobro pregledati ispravnost autobusa pa tek onda covijeka zatvarati.nemaju pojma kakav je bus dali je nesto otkazalo.a ne odmah ici na zaspalost vozaca.

IM
Imanasjoš...
23:21 28.07.2021.

sad će ti se napit krvi za sve korumpirano plenkovićevo krivosuđe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije