Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sigurno u školu'

Vozači, oprez! Školarci ponovno na cesti

škola
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.09.2015.
u 08:26

HAK upozorava vozače da se pridržavaju prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove

Počela je nova školska godina, što znači povećani broj djece, školaraca u prometu. Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

HAK upozorava vozače da se pridržavaju prometnih propisa i pravila i poštuju prometne znakove.

– Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h. Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole i upozorite ih na najopasnija mjesta, apelira HAK i podsjeća na najznačajnija prometna pravila:

  • Nikad ne pretrčavajte cestu!
  • Ne ometajte kretanje vozila!
  • Hodajte pažljivo!
  • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
  • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
  • Cestu prelazite samo po zebri!
  • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
  • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

HAK podsjeća da kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (od 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm.

HAK i udruženi autoklubovi i ove, 2015. godine, organiziraju akciju uoči početka školske godine. Akcija se tradicionalno održava već 47. godinu, a namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina i njihovim roditeljima. Njome se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače na pojačani oprez u prometu u prvim danima rujna kad se zbog početka škole na naše ceste vraćaju školarci, a među njima i velik broj prvoškolaca koji se prvi put pojavljuju kao samostalni sudionici u prometu i predstavljaju potencijalnu opasnost.  

Preventivno-edukativna akcija Sigurno u školu s HAK-om, jedna je od ovogodišnjih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa 2011. –2020.“ i održat će se u svim većim gradovima Hrvatske. Središnja akcija održat će se u Zagrebu, 11. rujna na Trgu maršala Tita od 10 do 12 sati uz prigodni program. 

>> Lako je đake kažnjavati, a puno teže pomagati im

Komentara 2

RI
Riječanka
10:42 07.09.2015.

Čuvajte nas, pazite nas, premalo nas je!!!

ST
strsljen2013
09:54 07.09.2015.

Sramota. Ako smo demokratska zemlja zašto se neke članke može komentirati a neke ne? U Europi i danas postoje zaštićeni ili podobni da ne kažem jednaki i jednakiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije