Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA KOMISIJA

Von der Leyen uvela opisne resore, a zbog nekih opisa u EP-u već sad prosvjeduju

László TrócsányiVerified account
Foto: László TrócsányiVerified account/Twitter
1/6
12.09.2019.
u 21:15

Za Hrvatsku je važno da je dosadašnji potpredsjednik EK za euro predložen za izvršnog potpredsjednika u resoru 'gospodarstva koje radi za građane'. Jer Dombrovskis će raditi i za ulazak Hrvatske u eurozonu

Kao u prvim razredima osnovne škole, u kojima su ocjene opisne, tako su i neki članovi tima nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen dobili “opisne” resore koje na prvi mah nije lako dešifrirati. Zaduženje koje je dala jednom potpredsjedniku Komisije opisano je kao “obrana našeg europskog načina života”. To je dodijeljeno Margaritisu Schinasu, dosadašnjem glasnogovorniku Komisije pod predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom, dugogodišnjem grčkom europarlamentarcu. No neki europarlamentarci u sadašnjem sazivu, koji će saslušavati Schinasa i sve ostale predložene europske povjerenike, odmah su prosvjedovali zbog toga što njegov resor, koji pokriva i migrantsku politiku, nosi takav naziv.

Neugodno saslušanje

– Implikacija da Europljane treba štititi od vanjskih kultura groteskna je i takav narativ treba biti odbačen – izjavila je nizozemska liberalka Sophie In ’t Veld.

Schinas bi stoga mogao imati neugodno saslušanje pred odborom EP-a, a neugodno bi moglo biti i za Mađara Laszla Trocsanyja, kojemu je Ursula von der Leyen namijenila resor proširenja EU. Taj bivši ministar pravosuđa u Orbánovoj vladi meta je kritika zbog politizacije pravosuđa i srozavanja vladavine prava u Mađarskoj. Odmah su krenula pitanja može li uvjeravati zemlje kandidatkinje EU da se trebaju reformirati i preuzeti europske standarde, među ostalim i na području pravosuđa, kad su Orbán i on doveli Mađarsku do toga da danas vjerojatno ne bi zadovoljila kriterije za ulazak u EU, kad bi hipotetski bila kandidatkinja, a ne punopravna članica.

– Želim jasno reći da nije EU ta koja se mora mijenjati, nego su zemlje kandidatkinje te koje moraju pokazati da poštuju i ispunjavaju sve kriterije za pristupanje. A mi im u tome želimo pomoći – odgovorila je nova predsjednica Komisije i dodala da će Mađar u Komisiji raditi točno u skladu s time.

Resor pravosuđa i vladavine prava podijeljen je između Čehinje Věre Jourove kao potpredsjednice EK za vrijednosti i transparentnost, i Belgijanca Didiera Reyndersa kao povjerenika za pravosuđe.

László TrócsányiVerified account
1/6

Bude li Trocsany ili tko drugi od predloženih kandidata srušen na saslušanju u parlamentu, nacionalna vlada koja ga je nominirala morat će nominirati nekog drugog, no Ursula von der Leyen očekuje da se podjela resora, koju je predstavila u utorak, i dalje poštuje.

Dakle, Mađarima ide resor proširenja. Mađarska i inače otvoreno zagovara nastavak proširenja EU. Neki komentatori pišu kako je to u skladu s Orbánovom strategijom širenja mađarske gospodarske moći na jugoistočno susjedstvo.

Kad je riječ o gospodarstvu čitave Unije, tu je Ursula von der Leyen izvela manevar koji je iznenadio mnoge: imenovala je iskusnog Latvijca Valdisa Dombrovskisa, dosadašnjeg potpredsjednika Komisije zaduženog za euro, jednim od troje izvršnih potpredsjednika koji su zaduženi za “gospodarstvo koje radi za građane”. Znalo se da će izvršni potpredsjednici biti Frans Timmermans i Margrethe Vestager, oboje već istaknuti kao kandidati socijalista, odnosno liberala za mjesto predsjednika Komisije, stoga već percipirani kao igrači teže kategorije.

Britanci gledaju sa strane

No njemačka demokršćanka koja je, za razliku od njih, zaista izabrana za predsjednicu EK ubacila je i trećeg izvršnog potpredsjednika. Dombrovskis će tako i dalje biti nadležan za pomaganje Hrvatskoj u strukturnim reformama na putu prema članstvu u eurozoni.

Jedina država članica koja nije nominirala povjerenika je Velika Britanija, budući da se očekuje njezin izlazak iz EU 31. listopada, pa se mislilo da nema potrebe nominirati ikoga za europsku vladu koja stupa na dužnost 1. studenog. No sada kad stvari ponovno idu prema još jednoj odgodi Brexita, moguće je da će po sili zakona Britanci morati nominirati nekoga budu li 1. studenog i dalje u EU. Dok gledaju sa strane, Britance naizgled u podjeli resora u budućoj Komisiji najviše iritira činjenica da će Irac Phil Hogan biti zadužen za trgovinske odnose, dakle i za pregovore o tome kakav će biti trgovinski odnos postbrexitovske Britanije i EU. 

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:00 13.09.2019.

koja birokracija ...pa kako će išta raditi za ljude kad ni međusobno ne mogu komunicirati i ostvariti suradnju... uzalud utrošene milijarde eu ide korak naprijed dva natrag i osuđena je na propast samo je pitanje kada i kako ... bojim se krvavije nego raspad ex yu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije