Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabava cjepiva

Von der Leyen priznala greške, ali i dalje ima podršku EU parlamenta

Foto: REUTERS
1/2
10.02.2021.
u 20:31

Smatram da ima vremena da se cijepljenje ubrza. No, ako se na jesen dogodi da radi kašnjenja EU opet mora u lockdown, a ostali razvijeni svijet ne, posljedice bi mogle biti pogubne – rekla je Borzan.

Kasnili smo u odobrenju cjepiva, bili smo preoptimistični u vezi s masovnom proizvodnjom i možda pomalo previše sigurni u to da će ono što smo naručili biti i isporučeno na vrijeme – priznala je  predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u raspravi sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

– Činjenica je da nismo ondje gdje bismo željeli biti u našoj borbi protiv koronavirusa – dodala je. Europarlamentarci su je rešetali pitanjima i kritikama zbog nekoliko Komisijinih gafova u vođenju zajedničke nabave cjepiva protiv COVID-19, no Ursula von der Leyen i dalje ima podršku vodećih političkih klubova u EP-u. Šef kluba europskih pučana Manfred Weber podržao je i mogućnost zabrane izvoza cjepiva koje se proizvodi u EU.

– Ako Britanija ne opskrbljuje Europu AstraZenecinim cjepivom, zašto bismo mi opskrbljivali Veliku Britaniju BioNTechovim cjepivom – rekao je Weber. Iako je Komisija uvela mehanizam kontrole izvoza, još nijednu pošiljku za izvoz nije i zabranila. U raspravi je sudjelovala i Biljana Borzan (SDP), koja smatra da je zajednička nabava cjepiva na razini EU dobra odluka, koja se mogla provesti bolje.

– Smatram da ima vremena da se cijepljenje ubrza. No, ako se na jesen dogodi da radi kašnjenja EU opet mora u lockdown, a ostali razvijeni svijet ne, posljedice bi mogle biti pogubne – rekla je Borzan.

Činjenica da je Unija sporija u davanju odobrenja za cjepiva protiv COVID-a njoj je razumljiva.

– Kad cijepite pola milijarde ljudi cjepivima koja su razvijena u rekordno kratkom vremenu, prečaci i kockanje nisu opcija. Ozbiljan defekt nekog od odobrenih cjepiva imao bi katastrofalne posljedice – zaključila je Borzan. 

VIDEO: Pogledajte kako se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije